Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Pametni flaster može "pratiti" vašu ranu i sam davati lijekove

Znanstvenici sa Sveučilišta Tufts otkrili su prototip pametnog flastera koji ima senzore i mikroprocesor kako bi pratio stanje rane i ovisno o znakovima infekcije ili temperature mogao dati odgovarajući lijek

Foto: Tufts University
3 komentara

Flasteri bi u bliskoj budućnosti mogli postati pravi gadgeti, koji će moći pratiti kakvo je stanje rane koju štite, ali i po potrebi davati lijekove i na taj način postati aktivni dio procesa liječenja.

Razvili su ga znanstvenici sa Sveučilišta Tufts, a još se radi samo o prototipu koji ima senzore za temperaturu i pH kako bi mogao pratiti znakove upale i infekcije te dati odgovarajući lijek. 

Profesor Sameer Sonkusale rekao je kako su mogli krenuti u ovom smjeru razvoja flastera zbog razvoja fleksibilne elektronike. 

- Fleksibilna elektronika omogućila je razvoj mnogih nosivih medicinskih uređaja, ali zavoji se nisu značajno promijenili od začetaka medicine - kaže Sonkusale u priopćenju. 

Foto: Tufts University

Opekline, dijabetes ili druge bolesti mogu uzrokovati kronične rane koje mogu dovesti do infekcija ili čak i amputacija. Uz ovakav flaster moglo bi se ranije detektirati upaljeno tkivo i infekciju. Stvar radi tako da mikroprocesor očitava podatke koji dolaze sa senzora i ako je potrebno može dati otpustiti potreban lijek zagrijavanjem hidrogela. Nakon in vitro testiranja, u tijeku su pretkliničke studije. 

Inače, prije četiri godine su znanstvenici razvili flastere koji bojom reagiraju i pokazuju koliko kisika rana dobiva, a lani je skupina znanstvenika razvila flaster koji može davati lijek na zahtjev.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message