Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Pametni satovi će telefonirati, davati upute i pričati s nama...

Nova revolucija: Očekuje se poplava pametnih satova koji će prikazivati vremensku prognozu, primati poštu ili čitati statuse s Facebooka. Da, znat će i koliko je sati

Pebble
Foto: Pebble
25 komentara

Pametni satovi koji se spajaju na naše telefone i na internet sljedeći su uređaji oko kojih će bitku voditi Samsung i Apple. Iako već neko vrijeme ima pametnih satova (Sony), upravo su glasine oko sata na kojem radi Apple u posljednje vrijeme angažirale i ostale tvrtke i sada, kako se čini, stiže poplava pametnih satova. 

Apple i dalje šuti o iWatch satu na kojem navodno rade već neko vrijeme. Tako nisu ni potvrdili hoće li se zvati baš ovako ili će imati još maštovitije ime. Njime ćemo vjerojatno, ili bi barem to svi htjeli, moći odgovoriti na pozive, čitati poštu, ali i koristiti pomoćnicu Siri kako bi nam dala upute s navigacije. Trebao bi stići ove godine. Iako se na nekim stranicama, koje prate glasine iz Applea, spominje cijena od 1500 kuna, moguće je da bude i veća. 

Samsung je javno otkrio da rade na satu koji će biti jedan od niza proizvoda za budućnost. Na satu rade već neko vrijeme, tako da ne bi netko mislio da su se uključili tek nedavno u ovu kategoriju. Imali su oni i 'watchphone' S9110 iz 2009. koji nije bio baš slavan zbog slabe baterije, slabe dostupnosti i visoke cijene. Njihov watchphone iz 1999. navodi se kao prvi uređaj svoje vrste.  Iako nisu rekli kad će i po kojoj cijeni u prodaju, ona bi mogla biti nešto niža od Appleova sata. 

Uz njih na satu navodno radi i Google, koji je još 2011. patentirao proizvod s dvostrukim ekranom. Pitanje je hoće li novi sat biti nešto potpuno drukčiji, a mnogi navode primjere u kojima bi on odlično surađivao s Google Glass naočalama. Sudeći po cijeni njihovih tableta, ovakav sat bi trebao biti prava prilika.

Prema navodima Korea Timesa, i LG radi na pametnom satu koji će vjerojatno biti puno jeftiniji od verzije iz 2009. koja je koštala više od 7000 kuna. Ovdje se spominje i uređaj sličan Googleovim naočalama. Nije poznato hoće li uređaj pogoniti Android ili Firefox operacijski sustav. 

Pebble sat poseban je po tome što se proslavio kao najuspješniji projekt na Kickstarteru gdje su i prije početka proizvodnje skupili više od 10 milijuna dolara za projekt. Sat koristi elektroničku tintu za prikaz te tako troši malo struje. Spaja se s raznim aplikacijama na telefonu te prikazuje obavijesti i poruke s Twittera. 

U Hrvatskoj se može kupiti Sonyjev sat za oko 600 kuna, koji čita poštu i statuse s mreža, a talijanski sat I’m Watch dolazi s posebnom verzijom Android sustava i može se naručiti za 2600 kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message