Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Pao je i milijun: SCUM grabi na vrh naših najpopularnijih igara

Hrvatska gaming scena ima niz studija koji se bave razvojem igara, koje su kroz godine ostavile velik trag i na svjetskoj sceni, a njima se sada priključio i SCUM koji se u tri tjedna prodao u milijun primjeraka

Foto: Gamepires
8 komentara

Hrvatska igra SCUM ostvarila je novi veliki uspjeh, nakon što su u utorak prešli milijun prodanih kopija. Ogroman je to broj, osobito kad se zna da su do njega stigli za samo tri tjedna, a radi se o igri koja još nije ni konačan proizvod. 

Kako bi proslavili ovaj trenutak, autori iz Gamepiresa odlučili su u najnoviji patch svim igračima pokloniti zlatni pištolj koji će biti dostupan tjedan dana. Oni koji su u ovoj fazi igre platili malo više (Supporter Pack) dobit će Lijepi sat - i da tako mu je ime. Njima će sat ostati kao trajni dio opreme, koji će kasnije moći imati i neke dodatne funkcije uz prikazivanje vremena. 

SCUM je tek na početku svog puta i na Gamepiresu je da kroz razvoj dovede igru do konačne verzije i milijuna novih igrača, no kako su krenuli, lako bi ovo mogla biti najuspješnija igra koja je izašla iz Hrvatske. Naći će se tako među ogromnim hitovima koji su ostavili trag i na svjetskoj gaming sceni, poput serijala Serious Sam, Talos Principlea i drugih.

I dok je o konkretnim brojkama teško govoriti, jer kompanije ne otkrivaju često koliko se njihova igra prodala, u tome pomažu servisi poput SteamSpyja koji prate prodaju naslova preko Steama, no ne i drugih online trgovina

Serious Sam je sigurno dosad najpoznatiji naslov iz Hrvatske, a radi se o serijalu zabavnih pucačina koje su se prema konzervativnnim procjenama prodale u više od 4 milijuna primjeraka, što uključuje sve dosad objavljene nastavke. Te bi brojke dodatno mogao podići i Serious Sam 4 koji tek treba izaći.

Foto: Croteam

Iz Croteama također stiže još jedna od najpopularnijih hrvatskih igara - The Talos Principle. Radi se o logičkoj slagalici, kroz koju se proteže i egzistencijalizam, a prema procjenama SteamSpya ima do milijun igrača, što ne uključuje i one koji su igru nabavili drugim kanalima.

Croteam | Autor: Croteam Foto: Croteam

Iz studija Little Green Men (LGM) stiže i serijal Starpoint Gemini, kojem su brojke na Steamu na sličnoj razini kao i za Talos, no za razliku od logičkog razmišljanja, ovdje se radi o svemirskoj simulaciji. Najnoviji nastavak Warlords spaja i elemente simulacije, RPG-a i 4x igara. 

Foto: Little Green Men

Iako je trenutno u fokusu SCUM, Gamepires nas je prije nekoliko godina oduševio svojim Gas Guzzlers igrama, koje su se kako su sami rekli prodale u otprilike 300.000 primjeraka. U ovim smo eksplozivnim utrkama mogli voziti razne prerade automobila koji su obilježili bivšu državu poput Fiće, Stojadina....

Gamepires | Autor: Gamepires Foto: Gamepires

Naravno, ogromne su uspjehe zabilježili i hrvatski developeri mobilnih igara. Među njima jednu od najzapaženijih uloga ima Nanobit, studio koji je od malog startupa narastao u kompaniju koja ima cijeli niz uspješnih naslova. Početkom godine tako su isticali kako su njihove igre preuzete više od 62 milijuna puta.

Kako se radi u pravilu o besplatnim igrama, sa zaradom koja se ostvaruje od oglašavanja i kupovine kroz aplikaciju teško je procijeniti koliko je svaka igra donijela, no njihov najpopularniji naslov je My Story koji je nakon Velike Britanije i u SAD-u ušao među Top 100 igara po zaradi.

Inače, ICTBusiness u kolovozu je naveo kako je Nanobit lani ostvario izvoz od 50,2 milijuna kuna. Nedavno je Alan Sumina izjavio za Net.hr kako očekuju da će im konsolidirani prihodi ove godine iznositi više od 20 milijuna dolara.

Foto: Nanobit

Još jedan od vodećih domaćih studija za razvoj igara je Cateia Games koji se fokusirao na razvoj casual igara, a oni se prvenstveno bave razvojem Hidden Object Puzzle Adventure igara (HOPA). Zapošljavaju 60-ak ljudi.

Gdje je hrvatski gaming?

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u našoj zemlji prošle godine 22 tvrtke bavile su se razvojem igara i ostvarile 152 milijuna kuna prihoda, a velika većina toga bila je u inozemstvu. 

Najveći izvoznici industrije razvoja računalnih igara (prema podacima HGK):

  1. Lion game Lion
  2. Nanobit
  3. Croteam
  4. Cateia
  5. Little Green Men
  6. Pine Studio
  7. Ironward
  8. Gamepires
  9. 2x2 Games
  10. Ocean Media

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message