Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Paraplegičar prohodao: Svoje noge uspio pokrenuti mislima

Zoran Nenadić kaže da njegov tim razmišlja o umetanju moždanih implantata u pacijente. Oni bi skupljali impulse i tako bi se postigla bolja kontrola nad pokretima

REUTERS
Foto: REUTERS
25 komentara

Adam je prije pet godina pao s motocikla i ostao nepokretan . Tim znanstvenika sa Sveučilišta Irvine u Kaliforniji, koje je predvodio srpski liječnik Zoran Nenadić, podvrgnuo ga je eksperimentu.

Eksperiment se temeljio na uporabi elektroencefalograma, odnosno uređaja koji se poput kape stavi na pacijentovu glavu i koji mjeri električne moždane aktivnost i. Te aktivnosti se potom prenose na elektrode koje su spojene na mišiće nogu i one tako dobivaju instrukcije o tome kako da se pomiču. Adam Fritz bivši je student Sveučilišta Irvine i dobrovoljno se podvrgnuo eksperimentu.

Sveučilište u Kaliforniji

Pohađao je kognitivni trening da bi opet priviknuo motorička područja u mozgu da šalju impulse koji su odgovorni za hodanje. Bio je i na treninzima za jačanje mišića nogu . U prvoj fazi je hodao podignut pet centimetara od zemlje da slobodno može micati ekstremitetima, da oni ne moraju podnijeti njegovu težinu. Pridržavao se i za hodalicu . Nakon 20 seansi spustili su ga na čvrstu podlogu.

Znanstvenici su na kraju na temelju ovog eksperimenta utvrdili kako je mozak čak nekoliko godina nakon traume koja je uzrokovala paraplegiju sposoban proizvesti električne valove koji mogu natjerati mišiće da se aktiviraju i noge da se pomiču.

Najvažnije im je bilo što su otkrili da je kontrolu nad ekstremitetima moguće vratiti bez invazivnog uređaja . Novom metodom pacijent sam uspostavlja kontrolu nad svojim nogama, tvrde znanstvenici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message