Obavijesti

Tech

Komentari 8

Parkove Hrvatske sada možete istraživati i uz pomoć mobitela

Parkove Hrvatske sada možete istraživati i uz pomoć mobitela
5

Aplikacija Parkovi Hrvatske u svojoj bazi ima svih osam nacionalnih i 11 parkova prirode, a korisnici će uz nju kao i dosad razgledavati parkove, ali i dobiti gomilu sadržaja na ekranu telefona

VIDEO

Posjetitelji nacionalnih parkova i parkova prirode odsad će parkove moći razgledavati i na pametnim telefonima. Novi doživljaj omogućit će im aplikacija Parkovi Hrvatske, koja je u četvrtak predstavljena na Medvedgradu u Paku prirode Medvednica.

- Priroda je prepoznata kao najvrjedniji hrvatski resurs te je cilj aplikacije dodatno brendiranje Hrvatske u svijetu - objasnio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša, razloge izrade aplikacije. 

Aplikacija je besplatna, a može se koristiti na Android i iOS uređajima. Sadrži vodiče i informacije o svih 8 hrvatskih nacionalnih i 11 parkova prirode. Korištenje aplikacije naravno ne znači da će umjesto gledanja prirodnih znamenitosti posjetitelji gledati u zaslon smartphonea, već upravo suprotno: razgledavat će park kao i do sada, a kada se približe nekoj znamenitosti aplikacija će im poslati obavijest. Jednim klikom, moći će saznati zanimljivosti i korisne informacije o nekom lokalitetu, primjerice rudniku Zrinski na Medvednici.

Budući da aplikacija koristi takozvanu beacon tehnologiju, jedino što posjetitelji trebaju imati je instaliranu aplikaciju i uključen Bluetooth. Beacon su mali prijenosnici koji postavljeni su po raznim lokacijama u parkovima te odašilju informacije korisnicima kad su u blizini. Aplikacija omogućuje i prijavu te praćenje napretka s ciljem da korisnike 'natjera' da obiđu sve lokalitete.

Prilikom instalacije aplikacija učitava i sadržaj tako da radi i u dijelovima parkova koji nemaju pristup internetu. Korisnicima omogućuje i praćenje biciklističkih, planinarskih i ostalih staza. 

Ulaznice u parkove isto je moguće kupiti putem aplikacije, a svoje doživljaje posjetitelji mogu objaviti u aplikaciji i na društvenim mrežama. Aplikaciju je za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradila tvrtka Perkbox Limited iz Londona. Izrada aplikacije je, kako doznajemo, koštala 600.000 kuna, a plaćena je iz sredstava Europske unije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način