Obavijesti

Tech

Komentari 65

Patuljasti planet iza Plutona je znak da postoji Super-Zemlja?

Patuljasti planet iza Plutona je znak da postoji Super-Zemlja?
2

Otkrićem malog patuljastog planeta daleko iza Plutona, znanstvenici su redefinirali granice Sunčeva sustava, ali postavlja se pitanje postoji li tamo i masivni planet

VIDEO

Naš maleni kutak svemira postao je nešto veći, nakon što je Carnegie Institucija za znanost objavila u srijedu da su daleko iza Plutona otkrili novi patuljasti planet, koji tek ima oznaku 2012 VP113. No, oktriće malenog svijeta koji orbitira oko Sunca ukazuje i da se na dalekom rubu Sunčeva sustava nalazi još jedan planet puno veći od Zemlje, kojeg odaje nevidljiv utjecaj na okolne susjede. 

Novi je planet poput svemirske lizalice, mala roza ledena kugla, puno manja od Plutona, ali analiza njegove orbite i orbite drugih tijela pokazuje da se na udaljenosti 200 puta većoj od one između Zemlje i Sunca nalazi veliki planet, navodi NASA.

U tom najudaljenijem području Sunčeva sustava dosad je jedino poznato tijelo bio patuljasti planet Sedna, otkriven 2003. godine, a 2012 VP113 je njezin prvi poznati susjed. Zbog VP u imenu (engleska kratica za potpredsjednik) dobio je nadimak 'Biden'. On se Suncu na svom putu približi na najmanje 11,9 milijardi kilometara, dok je Sedna skoro 500 milijuna kilometara bliže, objavljeno je u časopisu Nature.

No proračuni pokazuju kako Sedna i Biden imaju još barem 900 sličnih susjeda u svojoj okolici. U analizi podataka znanstvenici su otkrili sličnosti u putanjama Sedne, Bidena i još 12 objekata, što pokazuje da su pod utjecajem puno većeg tijela. Planet, ako postoji, 10-ak puta je veći od Zemlje i 200-1000 puta udaljeniji od Sunca. Njegova masa tolika je da je ta malena tijela natjerao u nepredviđene putanje. 

Znanstvenici nagađaju da je taj planet možda nekada i bio normalni član Sunčeva sustava, prije no što je izbačen na daleki rub. 

Nove studije morat će utvrditi točno o čemu se radi, a Michael Brown s CalTecha nije baš siguran u teoriju velikog planeta. Kaže da će znanstvenici naći sigurno još veliki broj puno jednostavnijih objašnjenja za ovakav raspored tijela u svemiru.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić