Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Pazi sad ovo čudo! Stiže nam zlatna ribica za volanom 'auta'

Nizozemska tvrtka Studio Diip smislila je mobilni akvarij koji se kreće po prostoriji u smjerovima u kojima ribica pliva u vodi. Zasad je projektiran samo za zlatne ribice

24sata
Foto: 24sata
10 komentara

Ribice, za razliku od drugih kućnih ljubimaca, cijeli svoj život provode u akvariju na istome mjestu. Izumom Ribica na kotačima nizozemskog dizajnera Thomasa de Wolfa sada mogu proći i upoznati cijeli svoj dom te biti uz vlasnike.

- Htjeli smo napraviti nešto novo u kompjutorskoj i videotehnologiji, ali ne za masovnu proizvodnju. Onda smo odlučili: Idemo napraviti nešto za ribice - izjavio je Thomas. 

S kolegom je izradio platformu koja može izdržati akvarij s četiri litre vode. Na nju su spojili kotače koje pokreće minijaturan motor na baterije. Na vrhu je kamera koja snima ribicu. Pomoću posebnog softvera analizira njezine kretnje i vozi "autić" u tom smjeru. Primjerice, ako je ribica u gornjem lijevom kutu akvarija, vozilo ide ulijevo.

Mobilni akvarij je zasad projektiran samo za zlatne ribice. Kamera povezuje njihovu boju s narančastim pikselima i tako prepoznaje i predviđa smjer kretanja. Čim snimi ribicu, njezin položaj šalje u softver koji pokreće vozilo u smjeru plivanja. De Wolf skuplja sredstva da počne serijsku proizvodnju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message