Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Pazi sad ovo čudo! Stiže nam zlatna ribica za volanom 'auta'

Nizozemska tvrtka Studio Diip smislila je mobilni akvarij koji se kreće po prostoriji u smjerovima u kojima ribica pliva u vodi. Zasad je projektiran samo za zlatne ribice

24sata
Foto: 24sata
10 komentara

Ribice, za razliku od drugih kućnih ljubimaca, cijeli svoj život provode u akvariju na istome mjestu. Izumom Ribica na kotačima nizozemskog dizajnera Thomasa de Wolfa sada mogu proći i upoznati cijeli svoj dom te biti uz vlasnike.

- Htjeli smo napraviti nešto novo u kompjutorskoj i videotehnologiji, ali ne za masovnu proizvodnju. Onda smo odlučili: Idemo napraviti nešto za ribice - izjavio je Thomas. 

S kolegom je izradio platformu koja može izdržati akvarij s četiri litre vode. Na nju su spojili kotače koje pokreće minijaturan motor na baterije. Na vrhu je kamera koja snima ribicu. Pomoću posebnog softvera analizira njezine kretnje i vozi "autić" u tom smjeru. Primjerice, ako je ribica u gornjem lijevom kutu akvarija, vozilo ide ulijevo.

Mobilni akvarij je zasad projektiran samo za zlatne ribice. Kamera povezuje njihovu boju s narančastim pikselima i tako prepoznaje i predviđa smjer kretanja. Čim snimi ribicu, njezin položaj šalje u softver koji pokreće vozilo u smjeru plivanja. De Wolf skuplja sredstva da počne serijsku proizvodnju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message