Obavijesti

Tech

Komentari 100

Piletina iz epruvete: Iz jedne stanice stvorit će odrezak

Piletina iz epruvete: Iz jedne stanice stvorit će odrezak
1

Plan je pohraniti pileće stanice i pustiti ih da se razdvoje i umnože. Do kraja godine bit će poznato je li ta metoda uspješna i može li takvo meso na stolove potrošača

VIDEO

Dvije godine nakon što su "skuhali" prvi hamburger iz epruvete, znanstvenici imaju novu ideju - žele stvoriti prvu laboratorijski uzgojenu piletinu. Bioinženjer iz Tel Aviva prof. Amit Gefen započeo je jednogodišnju studiju uz potporu neprofitna organizacija "Moderna poljoprivreda" koja se nada da će meso iz laboratorija jednog dana potpuno otkloniti potrebu za klanjem životinja.

Suosnivač udruge Shir Friedman očekuje da će do kraja godine biti poznat pouzdan način kako uzgojiti pileće meso. No, čini se da je uzgoj piletine kompliciraniji nego uzgoj hamburgera što je prije tri godine pošlo za rukom nizozemskim znanstvenicima. 

Meso za hamburger stvoreno je iz vlakana kravljih mišića dok će Gefen veliki komad pilećeg mesa pokušati napraviti iz samo jedne stanice što je znatno kompliciraniji proces. Plan je pohraniti pileće stanice i pustiti ih da se razdvoje i umnože.

Grupe za zaštitu životinja nude milijun dolara onome tko prvi uspije stvoriti komercijalno isplativu piletinu iz epruvete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle