Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

'Planet je u krizi, ne smijemo čekati, moramo hitno djelovati'

Potvrdivši neumoljivo zagrijavanje Zemlje što se očituje u sve češćim ekstremnim vremenskim nepogodama, UN je u srijedu objavio da je prošlo desetljeće (2010. - 2019.) bilo najtoplije dosad

FILE PHOTO: Broadcaster and film maker David Attenborough attends the premiere of Blue Planet II at the British Film Institute in London
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11 komentara

Slavni britanski dokumentarist i prirodoslovac David Attenborough uputio je u četvrtak apel kojim upozorava na klimatske promjene ocijenivši da je planet "u krizi" i da se više ne smije čekati.

- Odgađamo stvari iz godine u godinu, postavljamo ljestvicu sve više i kažemo 'ako to postignemo u idućih dvadeset godina - požalio se u razgovoru za BBC.

- Trenutak krize je nastupio, ne možemo više odugovlačiti - upozorio je.

Mercury thermometer Summer heat Sun light NASTAVILI SMO U ISTOM RITMU Bit će sve gore: 2019. je bila druga najtoplija u povijesti...

Govorio je u prigodi BBC-jeva predstavljanja godine posvećene posebnom izvještavanju o klimatskim promjenama, uoči 26. UN-ove konferencije o klimi (COP 26) u Glasgowu, u Škotskoj, u studenom.

Potvrdivši neumoljivo zagrijavanje Zemlje što se očituje u sve češćim ekstremnim vremenskim nepogodama, UN je u srijedu objavio da je prošlo desetljeće (2010. - 2019.) bilo najtoplije dosad.

- Ne možemo nastaviti dalje govoreći 'ali nada postoji' i odgađati to za sljedeću godinu. Mi se moramo mijenjati - istaknuo je David Attenborough.

Taj 93-godišnji prirodoslovac, poznat po svojim dokumentarnim filmovima o životinjama prikazivanim na BBC-ju, pozvao je političke čelnike da slušaju javnost koja doživljava "veliku promjenu" stajališta o klimatskim promjenama, napose mlade.

Zagreb: Vladi predan Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo više od 500 znanstvenika RH STRUČNJACI UPOZORILI VLADU 'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'

- Nije samo riječ o ugodnim raspravicama koje će se završiti nagodbom - istaknuo je. "To je žuran problem koji se mora riješiti".

- Štoviše, znamo kako to trebamo učiniti. Čudno je da ne želimo poduzeti mjere za koje znamo da ih moramo poduzeti - dodao je. "Sa svakom godinom koja prođe te je mjere sve teže provesti".

Situacija bi se mogla promijeniti, kaže Attenborough, ako se Kina odlučno uhvati ukoštac sa svojim emisijama ugljikova dioksida. "Svi ostali će poći" za njezinim primjerom, zaključio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message