Tech

Komentari 10

Planet sve užareniji: Ovo je bio najtopliji studeni u povijesti

Planet sve užareniji: Ovo je bio najtopliji studeni u povijesti

Kako služba za klimatske promjene Copernicus izvješćuje, ovaj je studeni jedan od najtoplijih od početka mjerenja.

Prema podacima službe za klimatske promjene Copernicus, studeni 2020. jedan je od najtoplijih mjeseca ikad zabilježenih, prenosi Mashable.

Uz studeni, i siječanj, svibanj i rujan 2020. prema evidenciji ove službe pokazuju rekordne brojke. Svi su oni bili najtopliji mjeseci prema evidenciji službe Copernicus koja datira u 1979. godinu.

Pogledajte temperaturne anomalije od 1920. do 2020.: 

 

Služba je u ponedjeljak izvjestila da je studeni bio topliji za 0.8 Celzija od prosječne temperature  u referentnom razdoblju od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzijevih stupnjeva topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za studeni. 

- Ovi podaci ukazuju na jasan znak da se svijet konstantno zagrijava - rekao je Zeke Hausov, klimatolog na Breakthrough institutu.

Smatra se da su iznadprosječni mjeseci u 2020. godini uzrok prisustva prirodnog vremenskog obrasca nazvanog La Niña. Tijekom tog obrasca, veliki dio površinskih voda u Tihom oceanu hladio se, dok su se hladne vode podizale na površinu. Sve je to dovelo do efekta planetarnog hlađenja.

U studenom su temperature preko cijelog Arktika, Sjeverne Europe i Sibira bile puno toplije od prosjeka. Također, toplije od prosjeka bilo je i u SAD-u, Australiji i velikom dijelu Afrike. 

Ovi zabrinjavajući podaci od siječnja do studenog 2020. izjednačuju se s podacima iz 2016. godine, koja je smatra jednom od najtoplijih godina u povijesti.

- Ovi su podaci u skladu s dugoročnim kretanjem globalnog zatopljenja te se trebaju shvatiti kao alarmi uzbune i uzeti u obzir ozbiljnije no ikada - navodi se u priopćenju Carla Buontempa, direktora službe Copernicus.