Obavijesti

Tech

Komentari 3

Po izboru umjetne inteligencije: Evo kako izgleda savršena žena, a kako idealan muškarac...

Po izboru umjetne inteligencije: Evo kako izgleda savršena žena, a kako idealan muškarac...
6

U izviješću udruge koja je provela istraživanje zaključuju kako u moderno vrijeme društvenih mreža nitko ne može postići takve standarde ljepote koje danas nameću filteri, šminka, plastične operacije...

VIDEO

Sudeći po umjetnoj inteligenciji, muškarci više vole plavuše, dok su 'visok, crn i zgodan', karakteristike savršenog muškarca za žene.

AI alat je odabrao savršenu ženu i savršenog muškarca birajući između milijun ponuđenih slika diljem interneta i po društvenim mrežama.

Udruga 'The Bulimia Project, koji podižu svijest o bolestima poremećaja u prehrani, pitala je umjetnu inteligenciju da im napravi savršena tijela, sudeći po onim fotografijama koje se na društvenim mrežama najviše 'lajkaju' i komentiraju.

Tako su doznali da najpoželjnije žene, po ovom istraživanju, imaju plavu kosu, 'maslinastu' put, smeđe oči i vitku figuru dok 'savršeni' muškarac ima tamnu kosu, bademaste oči, izražene jagodice i mišićavo tijelo.

Mnogi rezultati, kako piše Daily Mail, odgovaraju 'zastarjelim standardima ljepote', tako da bi savršeni ljudi bili bijelci, ali preplanuli, mršavi, ali mišićavi, i žene neprirodno svijetlo plave kose.

S obzirom da nije jasan točan proces kako je AI došao do ovih rezultata, pretpostavlja se da su rješenje dobili na temelju kombinacije stvarnih fotografija s društvenih mreža te uzimajući dijelove dobili sliku 'savršenih' ljudi.

Čak 40% slika koje prikazuju kako, po njima, savršena žena izgleda, su plavuše. 30% žena imaju smeđe oči, a više od pola preplanulu put.

Preko 70% 'savršenih' muškaraca ima smeđu kosu, 23% smeđe oči. Slično kao i kod žena, većina je bila tamnije puti. Velika većina je imala i bradu.

U izvješću udruga Bulimia Project zaključuje kako u moderno vrijeme društvenih mreža nitko ne može postići takve standarde ljepote koje danas nameću filteri, šminka, plastične operacije...

- Zašto uopće pokušavati dostići te nerealne ideale? Puno je zdravije, i fizički i mentalno, održavati vašu figuru i izgled u nekim realnim, normalnim granicama - dalje navode.

'Umjetna inteligencija bi mogla poći totalno po zlu, ali učinit ćemo sve da se to ne dogodi'
'Umjetna inteligencija bi mogla poći totalno po zlu, ali učinit ćemo sve da se to ne dogodi'

James Campigotto, novinar s Floride, koji je pomagao u ovom projektu, kaže da je cilj bio pokazati i negativne strane umjetne inteligencije, odnosno pokazati koliku moć imaju društvene mreže na ljude i koliko to može biti opasno za mlade.

I studija iz 2019. iz Sveučilišta u Montrealu pokazuje kako društvene mreže mogu biti opasne za mlade.

- Tinejdžeri provode i do devet sati dnevno online. Mnogi su i depresivni jer društvene mreže nameću nerealne ciljeve među mladima i dovodi do frustracije kad ne mogu postići taj nerealni tzv. 'savršeni' izgled - navode u izvješću.

Kroz četiri godine, istraživački tim iz Montreala je okupio 4000 tinejdžera, u dobi od 12 do 16 godina. Zanimljivo, svake godine, kroz istraživanje, su tinejdžeri provodili sve više i više vremena na društvenim mrežama nego prethodnih godina. Tu su uključili i gledanje televizije i mobitele (društvene mreže). Tako je također raslo i nezadovoljstvo među mladima te sve više tinejdžera koji su prijavili znakove depresije ili nezadovoljstva vlastitim izgledom ili postignućima. To se pogoršalo u pandemiji koronavirusa. Nije pomogla ni modna industrija koja je prihvatila fotografije AI alata koji prikazuju 'savršeni' izgled kako bi reklamirali svoje proizvode. Tako su na primjer, na naslovnici singapurskog Voguea u zadnjem izdanju na naslovnici modeli koji su stvoreni putem umjetne inteligencije. Levi's također surađuje s agencijom koja koristi AI i putem računala kreira modele za njihove online kampanje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.