Obavijesti

Tech

Komentari 25

'Umjetna inteligencija bi mogla poći totalno po zlu, ali učinit ćemo sve da se to ne dogodi'

'Umjetna inteligencija bi mogla poći totalno po zlu, ali učinit ćemo sve da se to ne dogodi'
4

Američki zakonodavci su u utorak pet sati ispitivali Sama Altmana, direktora OpenAI-a, oko toga mogu li ChatGPT i drugi modeli preoblikovati 'ljudsku povijest' na bolje ili gore

VIDEO

Generalni direktor OpenAI-ja Sam Altman pozvao je u utorak američki Kongres da donese propise za umjetnu inteligenciju, te je priznao kako bi ta tehnologija 'mogla poći poprilično krivo.'

Naime, OpenAI sa sjedištem u San Franciscu privukao je pozornost javnosti nakon što je krajem prošle godine objavio ChatGPT. To je besplatni chatbot alat koji uvjerljivo, gotovo kao čovjek, odgovara na pitanja.

Zakonodavci su zato pet sati ispitivali tog CEO-a oko toga mogu li ChatGPT i drugi modeli preoblikovati 'ljudsku povijest' na bolje ili gore. Usporedili bi je ili s tiskarskim strojem ili s atomskom bombom, piše Daily mail.

Samuel Altman, Senate Committee on the Judiciary - Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law oversight hearing to examine A.I., focusing on rules for artificial intelligence

Altman, koji je izgledao uznemiren i razrogačenih očiju tijekom razgovora o budućnosti koju bi umjetna inteligencija mogla stvoriti, priznao je da su njegovi  'najgori strahovi' da bi 'značajna šteta' mogla biti prouzročena svijetu korištenjem njegove tehnologije.

- Ako ova tehnologija pođe po zlu, mogla bi poći poprilično po zlu, i želimo biti glasni o tome. Želimo surađivati ​​s vladom kako bismo spriječili da se to dogodi - nastavio je.

Prvo u nizu saslušanja

Ovo saslušanje prvo je u nizu zamišljenih za pisanje pravila za umjetnu inteligenciju, za koje zakonodavci kažu da je trebalo biti učinjeno prije mnogo godina. Senator Richard Blumenthal, koji je predsjedao saslušanjem, rekao je da Kongres nije uspio iskoristiti trenutak s pokretanjem društvenih medija. Smatra da su dopustili grabežljivcima da im djeca budu na meti. No s umjetnom inteligencijom zasad imaju priliku.

- Prije godinu dana nismo mogli voditi ovu raspravu jer ova tehnologija još nije izbila u javnost. Ali ovo pokazuje koliko brzo AI mijenja i transformira naš svijet - rekao je senator Josh Hawley.

Hrvatski liječnici: Umjetna inteligencija nije konkurencija, ona će nam biti velika pomoć
Hrvatski liječnici: Umjetna inteligencija nije konkurencija, ona će nam biti velika pomoć

Blumenthal, demokrat iz Connecticuta koji predsjeda pododborom Senatskog odbora za pravosuđe za privatnost, tehnologiju i zakon, otvorio je saslušanje snimljenim govorom koji je zvučao poput senatorovog, ali je zapravo bio klon glasa uvježban na Blumenthalovim govorima. Recitirao je govor koji je napisao ChatGPT nakon što je upitao chatbota: 'Kako bih otvorio ovo ročište?' 

Rezultat je bio impresivan, rekao je Blumenthal, ali je dodao: 'Što da sam ja to pitao, i što da je pružio podršku predaji Ukrajine ili vodstvu (ruskog predsjednika) Vladimira Putina?' On zastupa mišljenje da bi se od AI tvrtki trebalo zahtijevati da testiraju svoje sustave i otkriju poznate rizike prije nego što ih objave.

- Najveća noćna mora je nadolazeća industrijska revolucija raseljavanja radnika - rekao je Blumenthal u svojoj uvodnoj riječi.
Altman se osvrnuo na ovu zabrinutost kasnije tijekom saslušanja te rekao kako misli da će tehnologija 'u potpunosti automatizirati neke poslove.' Dok bi ChatGPT mogao eliminirati radna mjesta, predvidio je Altman, također će stvoriti nove 'za koje vjerujemo da će biti puno bolji.' 

FILE PHOTO: Illustration shows ChatGPT logo

- Vjerujem da će s druge strane ovoga biti puno više poslova, a današnji poslovi bit će bolji. Bit će utjecaja na radna mjesta. Pokušavamo biti vrlo jasni u vezi s tim -  rekao je Altman.

Umjetna inteligencija može promijeniti nove poslove?

Na sudu je također sjedila Christina Montgomery, IBM-ova glavna službenica za privatnost, koja je također priznala da će umjetna inteligencija promijeniti svakodnevne poslove, ali i stvoriti nove.

Senator Hawley rekao je pak i se boji da umjetna inteligencija može utjecati na mišljenja ljudi, a senatorica Amy Klobuchar izrazila je zabrinutost zbog širenja dezinformacija. Altman se složio s njihovim bojaznima o budućim predsjedničkim izborima.

Umjetna inteligencija 'radi' kod zagrebačkih doktora: 'To nam sad skraćuje posao za 50 posto'
Umjetna inteligencija 'radi' kod zagrebačkih doktora: 'To nam sad skraćuje posao za 50 posto'

- To je jedno od područja koje me najviše brine, općenitija sposobnost ovih modela da manipuliraju, uvjeravaju, daju vrstu dezinformacija jedan na jedan - rekao je Altman.

Inače, javnost već neko vrijeme koristi ChatGPT za pisanje znanstvenih radova, knjiga, novinskih članaka, e-pošte i drugih tekstualnih radova, dok ga mnogi vide kao virtualnog pomoćnika.

U svom najjednostavnijem obliku, AI je polje koje kombinira računalne znanosti i robusne skupove podataka kako bi se omogućilo rješavanje problema. Tehnologija omogućuje strojevima da uče iz iskustva, prilagođavaju se novim inputima i obavljaju zadatke poput ljudskih.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama