Obavijesti

Tech

Komentari 10

Gotov je maraton: Traži se pobjednik 24sata Hackathona

Gotov je maraton: Traži se pobjednik 24sata Hackathona
6

Timovi kreativaca i programera na 24sata Hackathonu tijekom proteklih 24 sata su radili na svojim rješenjma koja predstavljaju žiriju koji će potom odabrati pobjednika

VIDEO

Nakon maratonskog programiranja koje je započelo u subotu u 11 sati, veliki 24sata Hackathon powered by Vipnet na kojem sudjeluje 10 multidisciplinarnih timova završio je jutros u coworking prostoru HUB385 u Zagrebu. Nakon što su u subotu dobili svoje zadatke, mnogi timovi prvi put su se susreli s problemima telekom industrije, ali kao što je rekao moderator Luka Sučić iz HUB385, timovi su pokazali raznolikost u razmišljanju i kreiranju ideja. 

Nakon neporospavane noći natjecatelje na #24sataHackathon powered by Vipnet čeka najveći izazov

Posted by 24sata Video on Sunday, October 15, 2017

Ovo je bio i prvi hackathon za Mateja Šaravanju iz tima Minions koji nam je ispričao kako su uspjeli uloviti malo odmora, a da je najveći izazov bio napraviti proizvod i dokazati kako su sposobni implementirati sve što su zamislili, ali i da je izazov bio najbolje iskoristiti ovo kratko vrijeme. Kako rade zajedno, dodao je i da će vidjet kolika je to bila prednost.

Nakon što je završeno natjecanje, timove će pred žirijem prezentirati svoje projekte, a potom ćemo doznati i pobjednika 24sata Hackathona powered by Vipnet.

Pokažite da ste pametniji od ostalih

Lov na inovacije: Počeo veliki #24sataHackathon powered by Vipnet

Posted by 24sata on Saturday, October 14, 2017

- Zaronite u dubine svoje kreativnosti. Ovdje ste da pokažete da ste pametniji od svih ostalih i osmislite slučajeve kako bi povećali vrijednost korisniku ili vama - poručio je natjecateljima moderator i mentor Luka Sučić iz HUB385. Prije nego su doznali samu temu zadatka, natjecateljima je rekao da izbjegavaju najočitije primjere, ali i da si uzmu dovoljno vremena da razmisle koji je najveći problem koji trebaju riješiti i koji će donijeti najveću vrijednost.

Timovi Equitable, Protokol Ribizla, Minions, Mašina, The Meeseeks, Crystal Ball, Outliers, Dismo, Mankis i Gashina imaju 24sata da osmisle cjelovito rješenje prema zadatku koji su upravo čuli, a potom i da svoje projekte prezentiraju pred žirijem. No, u tom vremenu će morati pred mentorima pokazati i da mogu doprinositi timu da djeluje kao cjelina, ali i pokazati kreativnost i ustrajnost prema ostvarenju cilja. Mentori će biti tu i da ih vode kroz razvoj projekata i da vide jesu li svi dobro shvatili osnovnu temu zadatka.

#24sataHackathon powered by Vipnet je u punom jeku: Mentor Luka Postružin iz Vipneta otkriva što su najveći izazovi za natjecatelje

Posted by 24sata Video on Saturday, October 14, 2017

Mentor Luka Postružin rekao je kako je njihov zadatak upoznati natjecatelje s poslovanjem Vipneta i pomoći da ideju koju trebaju razraditi dovedu u okvire koji su interesantni i kompaniji, ali i da pomognu da razumiju samo poslovanje telekomunikacijske kompanije. 

Uoči natjecanja razgovarali smo i sa Mihaelnom Bošnjak (22) iz tima Gashina koji se sastoji od studenata FER-a. Kao što su i poručili mentori, timovi trebaju biti multidisciplinarni, a takav je i njihov. Tako je uz troje developera u ovom timu i jedan analitičar te dizajnerica. Kako nam je rekla Mihaela, za koju je ovo prvi hackathon, ne planiraju spavati tijekom natjecanja, a pripremali su se tako što su unaprijed razradili određene koncepte i pripremili baze podataka. Misli i da će kreativnost igrati veliku ulogu u ovom natjecanju.

Od deset finalista, nagradu će osvojiti čak tri tima. Pobjednici će dobiti 40.000 kuna, ali i sudjelovanje na WBAF Take Invest Summitu 2018. godine. Drugoplasirani tim osvojit će 20.000 kuna, a trećeplasirani paket top gadgeta na tržištu.

22
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

Tema Hackathona je Big Data. Kandidati imaju zadatak definirati model koji automatski raspoznaje složene obrasce ponašanja u masi podataka, "uči" iz njih i stvara predikcije u realnom vremenu. To će omogućiti  bolje upravljanje procesima i uslugama te proaktivnost u nuđenju personaliziranih iskustava sa korisnicima. Kandidati će dobiti određeni broj varijabli koje mogu iskoristiti u svom modelu, a pobjeđuje tim koji izgradi najbolji analitički model te najuvjerljivije prezentira njegovu logiku i dodanu poslovnu vrijednost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju