Obavijesti

Tech

Komentari 0

Nova faza gradnje - od grubih radova do pročelja kuće

Nova faza gradnje - od grubih radova do pročelja kuće
4

U novoj fazi gradnje niskonergetske kuće posvetit ćemo pozornost detaljima. Većina detalja predviđena je projektom, ali neki se moraju definirati usput.

VIDEO

U novu fazu gradnje Jelušići su ušli s jednakim elanom s kakvim su i počeli gradnju svoje niskoenergetske kuće. Najgrublji radovi su iza njih, a radovi koji predstoje zahtijevat će dobru koordinaciju svih izvođača i podizvođača, voditelja radova, nadzornog inženjera, arhitekta, ali i česte posjete samih investitora. Iako su i do sada Jelušići budno pratili napredak gradnje i gotovo svakodnevno obilazili gradilište, u ovoj fazi njihovi posjeti gradilištu još će se intenzivirati. Naime, u ovoj fazi gradnje definiraju se detalji po ukusu Jelušića ali koji moraju biti izvedeni u skladu sa strukom. Većina detalja predviđena je projektom, ali neki se mogu definirati usput kako investitori počinju "osjećati" prostor unutar kuće te na koji način žele da se ona uklopi u okolinu. Najveći i najvidljiviji detalj koji će je razlikovati od okolnih kuća je svakako njeno pročelje.

Stoga su novu fazu gradnje Jelušići započeli pregovorima s tvrtkom Rӧfix koja će njihove zahtjeve pokušati usuglasiti s regulativom i tehničkim zahtjevima završne obrade vanjskih zidova. Polazeći od zahtjeva za postizanjem energetski učinkovite, niskoenergetske kuće, osnova je vrlo dobro isprojektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice kuće. Izolacija ovojnice kuće, tj. zidova, krova i podova može se izvoditi s različitim materijalima, a kod nas se najčešće izvodi s polistirenskim pločama, kamenim vunama ili potpuno novom materijalom na našem tržištu - mineralnim Multipor pločama koje će se koristiti na gradilištu obitelji Jelušić.

Jelušići još moraju odlučiti žele li da površina fasade bude glatka ili hrapava, hoće li reflektirati ili upijati svjetlost. Iako se još uvijek nisu usuglasili oko estetskog dojma koji žele da njihova kuća ostavlja, slažu se da bi to bila neka tamnija nijansa, no konačnu odluku Marko je prepustio Renati. On će se pobrinuti za praktični dio i ugođaj koji žele postići u prostoru, a Renata je zadužena za vizualni identitet kuće. Tamne boje fasade su u pravilu zahtjevnije, ali uz noviju tehnologiju izvedbe završnih žbuka moguće je ostvariti gotovo svaku zamisao arhitekta i želju investitora. 

Dok Jelušići odlučuju o estetskom identitetu svoje kuće, u kući i oko nje paralelno će se izvoditi građevinski radovi vodovoda i odvodnje, završavat će se izvođenje cisterne za kišnicu i postavljanje filtera za mehaničko pročišćavanje kišnice, postavljat će se podno grijanje, a potom će se u jednom dijelu kuće postavljati mokri, a u drugom suhi estrih, ugrađivat će se unutarnja stolarija, birat će se sanitarije i pripremat će se unutarnji zidovi za završnu obradu. Uz navedene veće radove, Jelušići će odlučivati o nizu manjih detalja koji će kući dati konačan izgled.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...