Obavijesti

Tech

Komentari 8

Pogled u savitljivu budućnost: Ovako će izgledati naši telefoni

Pogled u savitljivu budućnost: Ovako će izgledati naši telefoni
9

Kineski TCL u Barceloni je otkrio da imaju 30-ak uređaja s fleksibilnim ekranima, ali ne radi se tu samo o telefonima, već o cijelom nizu gagdeta koji bi mogli imati savitljive ekrane, poput TV-a, kućanskih aparata....

VIDEO

Iako je najveći sajam mobilnih tehnologija u Barceloni otkazan u strahu od korona virusa, neke od kompanija nisu htjele odustati od najavljenih prezentacija. I dok će TCL u travnju službeno predstaviti svoje telefone iz serije 10, koji su već procurili na CES-u početkom siječnja, kineski je gigant u Barceloni dao uvid u budućnost mobilnih uređaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

TCL savitljivi ekrani 00:36

Fleksibilni ekrani otvaraju različite mogućnosti, pa imamo i sve raznolikije preklopne uređaje. Tako je i Samsung prije nekoliko dana predstavio Z Flip, telefon koji se preklapa poput mobitela iz '90-ih godina i vraća nam gušt u kojem možemo nekome poklopiti slušalicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I dok Samsung svoj drugi preklopni uređaj već prodaje, u TCL-u kažu kako ne žele biti prvi te da si ne mogu priuštiti taj rizik. Kako napominju, ovi su uređaji još u ranoj fazi i nisu spremni za svakog, a uz to i prilično su skupi. TCL-ov globalni direktor marketinga Stefan Streit napominje kako je problem s tim uređajima i da korisničko iskustvo nije do kraja razrađeno. 

- Ovo će biti budućnost i mi vjerujemo u nju - napominje Streit i kako bi dokazao to, napominje da trenutno u TCL-u imaju 30-ak različitih uređaja kojima se ekrani preklapaju i svijaju. Ključna riječ ovdje su uređaji, jer u TCL-u naglašavaju da se dosad govorilo samo o telefonima, no preklapanje će zahvatiti cijeli niz gadgeta koji nas okružuju i otvoriti neku novu budućnost.

Tako su u Barceloni i prikazali tri različita uređaja. Jedan, koji izgleda najrazvijenije, podsjeća na Huaweijev i Samsungov preklopni telefon koji je spojen u jedan uređaj. U osnovi on se sastoji od tri spojena ekran koji se poput harmonike sklapa u uski uređaj. No kad je zaklopljen djeluje prilično debelo, odnosno kao tri telefona jedan na drugom. 

Sljedeći uređaj sličan je Z Flipu, no ekran je nešto veći i teško ga je zamisliti da bi ga koristili samo kao telefon, već djeluje kao tablet koji se može zaklopiti. 

Najzanimljivija verzija uređaja je predstavljena samo kao koncept, bez funkcionalnog ekrana. Ovdje se radi o mobitelu sa ekranom na izvlačenje iz jednog od rubova. Za razliku od ostalih preklopnih uređaja, ovaj je tanak kao i ostali današnji top telefoni, tako da izgleda jako zanimljivo kako će uspjeti sve komponente ugurati u kućište, ali i kako će u konačnici izgledati mehanizam za izvlačenje ekrana. U TCL-u kažu da bi otprilike za godinu dana mogli vidjeti funkcionalnu verziju ovog mobitela. 

No, uz fleksibilne ekrane, TCL, koji je i proizvođač panela, prikazao je i koncept nosivog ekrana koji dizajnom podsjeća na Hololens, no trenutno služi samo kao multimedijalni uređaj. Dva malena ekrana prikazuju sliku u 4K rezoluciji i dojam je kao da se pred vama nalazi ekran dijagonale 2,5 metra. Zvuk se kroz okvir uređaja prenosi preko vaše lubanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'
KONKURENCIJA IH PRITIŠĆE

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'

Globalna isporuka telefona porasla je za 7,8 posto, na 289,4 milijuna uređaja u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari iz IDC-a navode da će oporavak Huaweija i žestoki rivali natjerati vodeći dvojac na promjene

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju