Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
8 komentara

Pogled u savitljivu budućnost: Ovako će izgledati naši telefoni

Kineski TCL u Barceloni je otkrio da imaju 30-ak uređaja s fleksibilnim ekranima, ali ne radi se tu samo o telefonima, već o cijelom nizu gagdeta koji bi mogli imati savitljive ekrane, poput TV-a, kućanskih aparata....

Foto: Ivan Hruškovec/24sata
8 komentara

Iako je najveći sajam mobilnih tehnologija u Barceloni otkazan u strahu od korona virusa, neke od kompanija nisu htjele odustati od najavljenih prezentacija. I dok će TCL u travnju službeno predstaviti svoje telefone iz serije 10, koji su već procurili na CES-u početkom siječnja, kineski je gigant u Barceloni dao uvid u budućnost mobilnih uređaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fleksibilni ekrani otvaraju različite mogućnosti, pa imamo i sve raznolikije preklopne uređaje. Tako je i Samsung prije nekoliko dana predstavio Z Flip, telefon koji se preklapa poput mobitela iz '90-ih godina i vraća nam gušt u kojem možemo nekome poklopiti slušalicu. 

I dok Samsung svoj drugi preklopni uređaj već prodaje, u TCL-u kažu kako ne žele biti prvi te da si ne mogu priuštiti taj rizik. Kako napominju, ovi su uređaji još u ranoj fazi i nisu spremni za svakog, a uz to i prilično su skupi. TCL-ov globalni direktor marketinga Stefan Streit napominje kako je problem s tim uređajima i da korisničko iskustvo nije do kraja razrađeno. 

- Ovo će biti budućnost i mi vjerujemo u nju - napominje Streit i kako bi dokazao to, napominje da trenutno u TCL-u imaju 30-ak različitih uređaja kojima se ekrani preklapaju i svijaju. Ključna riječ ovdje su uređaji, jer u TCL-u naglašavaju da se dosad govorilo samo o telefonima, no preklapanje će zahvatiti cijeli niz gadgeta koji nas okružuju i otvoriti neku novu budućnost.

Tako su u Barceloni i prikazali tri različita uređaja. Jedan, koji izgleda najrazvijenije, podsjeća na Huaweijev i Samsungov preklopni telefon koji je spojen u jedan uređaj. U osnovi on se sastoji od tri spojena ekran koji se poput harmonike sklapa u uski uređaj. No kad je zaklopljen djeluje prilično debelo, odnosno kao tri telefona jedan na drugom. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Sljedeći uređaj sličan je Z Flipu, no ekran je nešto veći i teško ga je zamisliti da bi ga koristili samo kao telefon, već djeluje kao tablet koji se može zaklopiti. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Najzanimljivija verzija uređaja je predstavljena samo kao koncept, bez funkcionalnog ekrana. Ovdje se radi o mobitelu sa ekranom na izvlačenje iz jednog od rubova. Za razliku od ostalih preklopnih uređaja, ovaj je tanak kao i ostali današnji top telefoni, tako da izgleda jako zanimljivo kako će uspjeti sve komponente ugurati u kućište, ali i kako će u konačnici izgledati mehanizam za izvlačenje ekrana. U TCL-u kažu da bi otprilike za godinu dana mogli vidjeti funkcionalnu verziju ovog mobitela. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

No, uz fleksibilne ekrane, TCL, koji je i proizvođač panela, prikazao je i koncept nosivog ekrana koji dizajnom podsjeća na Hololens, no trenutno služi samo kao multimedijalni uređaj. Dva malena ekrana prikazuju sliku u 4K rezoluciji i dojam je kao da se pred vama nalazi ekran dijagonale 2,5 metra. Zvuk se kroz okvir uređaja prenosi preko vaše lubanje. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message