Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Pogledajte kako će izgledati naše Sunce nakon što 'umre'

Maglica Dumbbell prostire se kroz 4,5 svjetlosnih g., a budući da je nastala nakon raspada zvijezde nalik Suncu, očekuje se sličan efekt i s najvećom zvijezdom

billsnyderastrophotography.com
Foto: billsnyderastrophotography.com
5 komentara

Astrofotograf Bill Snyder uspio je fotografirati maglicu Dumbbell, tj. oblak od krhotina zvijezda koji zorno prikazuje kako će izgledati smrt našeg solarnog sustava.  

- Svi plinovi i prašina koji se šire dio su zvijezde. Nakon što je zvijezda koja izgleda poput sunca umrla, plin koji je iz nje izašao formirao je ogroman oblak plina. I naše sunce će nakon što umre za pet milijardi godina stvoriti sličnu maglicu - ističe Snyder.  

Dumbbell Nebula je oko 1360 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Lako ju je vidjeti dalekozorom i amaterskim teleskopom. Otkrio ju je slučajno 1764. godine astronom Charles Messier dok je sastavljao popisa difuznih objekata koje ne treba miješati s kometima. Objekt 27 na Messierovom popisu poznat i kao M27 ili Dumbbell Nebula je planetarna maglica, tip maglice kakvu će proizvesti Sunce nakon što prestane proizvoditi nuklearnu fuziju u svojoj jezgri. 

Izbacivanje maglice započelo je između 3000 i 48 000 godina. Mnoge stvari ostaju nepoznanica i danas, uključujući snagu eksplozije zvijezde koja ostavlja bijeli patuljak iza sebe. Slojevi plina griju se na vrućim jezgrama mrtvih zvijezda, bijelih patuljaka i sjaje infracrvenim svjetlom te u svijetlim bojama.

Planetarna maglica Dumbbell prostire se kroz 4,5 svjetlosnih godina, što je više nego udaljenosti između našeg Sunca i njegove najbliže zvijezde.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message