Obavijesti

Tech

Komentari 250

Pokazali prvu snimku crne rupe: Ona uništava baš sve....

Pokazali prvu snimku crne rupe: Ona uništava baš sve....
1

Horizont događaja crne rupe je sferična površina koja označava granice crne rupe. To je točka bez povratka iza koje sve - zvijezde, planeti, plin, prašina i svi oblici elektromagnetskog zračenja, nepovratno nestaju

VIDEO

Znanstvenici iz cijelog svijeta u srijedu predstavili su prve povijesne snimke crne rupe, a to postignuće omogućuje globalna teleskopska mreža u projektu koji će biti ispit za opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17

Crne rupe su fenomenalno gusti nebeski entiteti s gravitacijskim poljima toliko snažnima da iz njih ne može izbiti nikakva materija niti svjetlo i iz tog razloga izvanredno je teško promatrati ih unatoč njihovoj golemoj masi.

- Ovo je veliki dan za astrofiziku. Vidimo nevidljivo - rekla je direktorica američke Nacionalne fondacije za znanost France Cordova.

Skupina znanstvenika promatrala je galaksiju Messier 87 kako bi uspjeli uhvatiti fotografiju supermasivne crne rupe.

- Oduševljeni smo što možemo ovo objaviti. Vidjeli smo i uslikali crnu rupu. Izgleda poput vatrene kugle, a promjera je 100 milijardi kilometara  - rekao je Sheperd Doeleman.

Znanstvenici su uspjeli ovime napraviti pravi podvig jer je praktički nemoguće snimiti crnu rupu. Ona zbog svoje enormne gravitacije 'guta' praktički sve. Kroz nju ne mogu proći niti elektromagnetski valovi niti svjetlost. Međutim, kako su objasnili na predavanju, uspjeli su uz domišljatu ideju. Odlučili su snimiti njen horizont događaja.

- Ovo što vidite je dokaz postojanja horizonta događanja.Plin koji pada prema crnoj rupi zagrijava se na više od milijardu stupnjeva jer se kreće praktički brzinom svjetlosti i onda se horizont događaja može vidjeti kao silueta čiji su veličina i oblik određeni Einsteinovom teorijom - objasnili su znanstvenici,

- Uspjeli smo vidjeti nevidljivo. Niti jedan teleskop na Zemlji nema oštrinu kojom bi mogao uslikati fotografiju horizonta događanja koji nije potpuno mutan. Ovaj tim je iskoristio koncept interferometrije kako bi stvorio virtualni teleskop veličine Zemlje - dodali su.

Radi se o konceptu kojim su niz radio teleskopa pretvorili u virtualni teleskop. Oni su konkretno iskoristili osam, a kasnije i više teleskopa na različitim dijelovima Zemlje. Njima su istovremeno promatrali određeni objekt u svemiru.

- Time smo stvorili mrežu teleskopa koja se protezala preko cijele površine svijeta - ističu znanstvenici. Virtualni teleskop morao je ujedno biti i izuzetno precizan kako bi snimio crnu rupu u galaksiji 53,5 milijuna svjetlosnih godina udaljenoj od nas.. Ističu kako je teleskop toliko precizan da bi mogao prepoznati udubine na golf loptici na terenu u Los Angelesu iz New Yorka.

Kako su objasnili, jedna od crnih rupa koju su promatrali je velika gotovo kao i naš cijeli Sunčev sustav.

Kako su istaknuli, ovo je tek početak te su se zahvalili međunarodnim organizacijama bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć. Ujedno je ovo bio i opservacijski test opće teorije relativnosti. Ona predviđa kružni oblik sjene crne rupe, ali su uočili da postoje alternativne teorije koje imaju drugačiju geometriju siluete.

- Zanimljivo je da smo danas potvrdili nešto što je Einstein predvidio toliko godina prije. Koristili smo praktički tehnologiju koju koristimo da komuniciramo sa satelitima. To je pokazatelj koliko još možemo napredovati - rekla je Sera Markoff, profesorica astrofizike sa Sveučilišta u Amsterdamu.

Istodobne konferencije za novinare zakazane su u Washingtonu, Bruxellesu, Santiagu, Šangaju, Taipeiju i Tokiju kako bi se objavili "povijesni rezultati" projekta  Event Horizon Telescope (EHT) započetog 2012., a riječ je o globalnoj teleskopskoj mreži koja omogućuje izravno promatranje ruba crne rupe. Na njima će sudjelovati astrofizičar Sheperd Doeleman, ravnatelj projekta Event Horizon Telescope u Centru za astrofiziku, Harvard & Smithsonian.

Horizont događaja crne rupe je sferična površina koja označava granice crne rupe. To je točka bez povratka iza koje sve - zvijezde, planeti, plin, prašina i svi oblici elektromagnetskog zračenja, nepovratno nestaju.

Projekt EHT cilja dvije supermasivne crne rupe u središtu različitih galaksija.Istraživanje je zapravo testiranje teorije opće relativnosti koju je 1915. postavio fizičar Albert Einstein kako bi objasnio gravitacijske zakone i njihovu povezanost s drugim prirodnim silama. 

Einsteinova teorija omogućuje predviđanje veličine i oblika crne rupe. Ako se njegova predviđanja pokažu pogrešnima, teoriju će valjati preispitati. 

Jedna od supermasivnih crnih rupa je Sagittarius A* (Strijelac A*) - koji se nalazi u središtu naše galaksije Mliječne staze. Njezina masa je 4 milijuna puta mase našeg Sunca i smještena je 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlo prevali u godini - 9.5 bilijuna kilometra. 

Druga supermasivna crna rupa - M87 - u središtu je susjedne galaksije Virgo A. Njezina je masa 3,5 milijarde Sunčeve mase, a nalazi se 54 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. 

Crne rupe različitih su veličina, a formiraju se pri kolapsu masivnih zvijezda na kraju njihova životnog ciklusa.

Supermasivne crne rupe od njih se razlikuju, veće su i rastu gutajući materiju i radijaciju i moguće je da se stapaju s drugim crnim rupama.

Činjenica da crne rupe ne dopuštaju probijanje svjetlosti otežava njihovo promatranje. Znanstvenici će tražiti svjetlosni prsten - isprekidanu materiju i radijaciju koja kruži strahovitom brzinom rubom horizonta događaja - oko područja tame koja je crna rupa. To se naziva siluetom ili sjenom crne rupe. 

Znanstvenici kažu da je oblik sjene gotovo savršen krug prema Einsteinovoj teoriji opće relativnosti. Ako se pokaže da nije tako, nešto je pogrešno u teoriji. 

Znanstvenici na projektu EHT dobili su prve podatke u travnju 2017. koristeći se teleskopima u američkim saveznim državama Arizona i Havaji, kao i teleskopima u Meksiku, Čileu, Španjolskoj i na Antarktici. Od tada globalnoj teleskopskoj mreži pridodani su teleskopi postavljeni u Francuskoj i na Grenlandu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja