Obavijesti

Tech

Komentari 8

Pokorili su Ameriku: Ekipa iz MIOC-a su prvaci u informatici

Pokorili su Ameriku: Ekipa iz MIOC-a su prvaci u informatici
3

ZLATO U RUKAMA Učenici MIOC-a u niz pobjeda upisali su i informatičko natjecanje u SAD-u. Ističu kako obožavaju MIOC zbog svojih nastavnika, a nastavnici kažu isto: svi jako žele učiti i raditi

VIDEO

Ono što smo vidjeli u SAD-u otvorilo nam je nove poglede na svijet.

Vidjeli smo kako ljudi rade u tim informatičkim tvrtkama, u tim neboderima. Doživjeli smo razne situacije koje nam mogu pomoći da shvatimo kako neke stvari funkcioniraju. Opisuje nam tako Patrik Đurđević, maturant zagrebačke XV. gimnazije, zašto mu je drago što je sudjelovao na ACSL All-Star 2019, finalu otvorenog američkog srednjoškolskog informatičkog natjecanja. Informatički timovi MIOC-a na natjecanju su ostvarili vrhunske rezultate te se iz New Jerseya vratili s nizom medalja.

Pet sati pripreme 

Intermediate 5 tim osvojio je prvo mjesto, a Senior 5 tim treće.

- Bila su četiri kola, a natjecanje se sastoji od teorijskog i praktičnog, timskog, koji uključuje programiranje - objašnjava nam zlatni Vito Anić.

Da se pripremati za natjecanja nije lako, govori nam i Krešimir Nežmah, član olimpijskog tima iz informatike i matematike te državni prvak u obje discipline.

- Puno se pripremamo i kroz samu nastavu, ali pripreme za natjecanje počnu poslije škole, dakle oko dva, i traju do šest, sedam sati navečer - prepričava. U dane prije natjecanja pripreme postaju intenzivnije i traju od jutra do navečer.

'Žele raditi s nama' 

A natjecanja doslovce slijede jedno drugo. Odmah po povratku iz SAD-a, počele su pripreme za ulazak u hrvatsku informatičku reprezentaciju učenika srednjih škola.

- MIOC je drugačiji od ostalih škola jer su profesori puno motiviraniji i zaista žele raditi s nama - objašnjava Pavel Kliska, također član informatičkog olimpijskog tima.

Profesor traži da povezujemo činjenice i pita nas što mislimo da se dogodilo te onda uspoređujemo činjenice, pojašnjavaju “miočani”.

Patrik Kukić, državni prvak u astronomiji, ističe da ih škola podupire i u znanstvenom radu.

- Proučavao sam određivanje mase Jupitera, temperature Sunca i mjerenje koordinata nekoliko zvijezda - prisjeća se Kukić što je sve radio za natjecanje. Učenici planiraju nastaviti studiranje u Hrvatskoj, najčešće na FER-u. Otišli bi i u inozemstvo, no samo kako bi proširili vidike te ondje stečeno znanje vratili u Hrvatsku. Odlazak na natjecanje u SAD za neke od njih bio je samo poticaj za daljnji napredak.

Traže ih velike tvrtke 

No naći novac za put nije bilo lako pa su školi pomogli Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i mnoge informatičke tvrtke, poput iON STUDIO d.o.o., koji razvija Score Alarm, Repsly, Infinum, ali i druge tvrtke, poput Porsche Croatia. Mentor učenika Nikola Dmitrović ističe da su za slavu MIOC-a najviše zaslužni sami učenici.

- Puno toga ovisi i s kim radiš. Učenici su izuzetno motivirani i nije ih problem ništa naučiti - zaključuje profesor.

A kolika je motiviranost učenika govore i dugotrajni fantastični rezultati škole. Samo je ove godine MIOC na državnim natjecanjima znanja iz svih predmeta osvojio 18 prvih, 23 druga i 21 treće mjesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI