Obavijesti

Tech

Komentari 0

Polaznici riječke škole Malac Genijalac osvojili su 14 pehara na državnom natjecanju

Polaznici riječke škole Malac Genijalac osvojili su 14 pehara na državnom natjecanju
1

Vještina mentalne aritmetike sastoji se u izuzetno brzom računanju bez pomoći olovke, papira ili kalkulatora, vizualizacijom abakusa. Male riječke genijalce primili su i lokalni čelnici, te im poželjeli daljne uspjehe

VIDEO

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja ugostio je male, a velike genijalce, sudionike 1. Državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici koje je primio zamjenik župana Vojko Braut.

Na natjecanju u lipnju sudjelovala su 124 natjecatelja iz cijele Hrvatske, od čega 11 učenika PG županije. Malci Genijalci iz škole Rijeka su s ovog natjecanja donijeli 14 pehara od čega sedam zlata, četiri srebra i tri bronce u dvije discipline. Pismenom dijelu gdje su imali 12 minuta za rješavanje 120 zadataka i mentalnom računanju gdje su zbrajali i oduzimali brojeve koji su se smjenjivali na 500 ms bez upotrebe kalkulatora i olovke i papira.

'Iz naše županije dolaze najveći genijalci'

Zamjenik župana Braut čestitao je učenicima na iznimnom uspjehu kojim su pokazali da najveći genijalci dolaze iz Primorsko-goranske županije i grada Rijeke. Pridruživši se čestitkama, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izrazila je zahvalu roditeljima, te vjeru kako je ovo tek početak prekrasnih uspjeha.
Malac Genijalac međunarodna je škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece koja provodi edukacijsko-razvojne programe za djecu od 3 do 17 godina. Škola postoji u 15 zemalja s 257 škola i više od 35.000 polaznika. Koncept “Malac Genijalac” širi se kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj kroz franšizno poslovanje.

Aktiviraju se obe hemisfere mozga

Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac Rijeka počela je s radom u rujnu 2018. Mentalna aritmetika predstavlja poseban način računanja koji podrazumijeva vizualizaciju abakusa i simulaciju pokreta prilikom kojeg se vrlo brzo dolazi do točnog rješenja bez upotrebe bilo kakvog pomagala. Djeca na ovaj način aktiviraju obje hemisfere mozga čime poboljšavaju svoju inteligenciju, pamćenje, pažnju, kreativnost, podijeljenu pažnju.

Mali genijalci i osvajači medalja su: Vito Peloza (OŠ Pehlin, Rijeka), Elena Franelić (OŠ Ivana Rabljanina Rab – podružnica Lopar), Vita Pirić (OŠ Ivana Rabljanina Rab - podružnica Lopar), Leticia Tešar (OŠ Kostrena), Lea Gržinić  (OŠ Gelsi, Rijeka), Filip Trnčić (OŠ Vladimir Gortan, Rijeka), Stefan Ćupić (OŠ Eugen Kumičić, Rijeka), Sven Gashaj (OŠ Andrija Mohorovičić, Matulji), Dominik Kontić (OŠ Pehlin, Rijeka) te Natalie Pizzul (OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija) i Soren Vodarić (OŠ Fran Franković, Rijeka) koji su osvojili čak po 2 zlata.

Prijemu su prisustvovali i voditelji Škole Marija i Nikola Kupi te učiteljice Ivona Smolčić i Sara Grgorinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto