Obavijesti

Tech

Komentari 80

Porasli izgledi da bi se astroid Bennu mogao zabiti u Zemlju

Porasli izgledi da bi se astroid Bennu mogao zabiti u Zemlju

Dobra vijest je da znanstvenici bolje razumiju gdje se asteroid Bennu nalazi u sljedećih 200 godina. Loša vijest je da svemirska stijena ima nešto veće šanse da pogodi Zemlju nego što se ranije mislilo

VIDEO

Znanstvenici sada bolje znaju gdje će se asteroid Bennu nalaziti u sljedećih 200 godina i to je dobra vijest, a loša vijest je da asteroid ima nešto veće šanse da pogodi Zemlju nego što se ranije mislilo.

No, nema mjesta panici. Znanstvenici su u srijedu izvijestili da su izgledi još prilično niski da će nas Bennu pogoditi u sljedećem stoljeću.

NASA izradila novu kartu koja pokazuje kako će rasti razina mora i u mjestu gdje vi živite
NASA izradila novu kartu koja pokazuje kako će rasti razina mora i u mjestu gdje vi živite

- Ne bismo se trebali previše brinuti zbog toga - rekao je Davide Farnocchia, znanstvenik iz NASA -inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje u Laboratoriju u Pasadeni u Kaliforniji, koji je bio glavni autor studije.

Iako su se izgledi za udar povećali s 1:2.700 na 1:1.750 tijekom sljedećih stoljeća ili dva, znanstvenici sada imaju mnogo bolju predodžbu o Bennuovu putu zahvaljujući NASA-inoj letjelici Osiris-Rex.

- Stoga mislim da se sveukupno stanje poboljšalo - rekao je novinarima Fernocchi.

Svemirska letjelica se vraća na Zemlju nakon što je prikupila uzorke s asteroida, koji se smatra jednim od dva najopasnija asteroida u Sunčevom sustavu. Uzorci će na Zemlju stići tijekom 2023.

Svemirska letjelica prikupila je dovoljno podataka tijekom dvije i pol godine kako bi znanstvenicima pomogla bolje predvidjeti putanju asteroida u budućnosti.

Snimka NASA-e: Dim požara u Sibiru prvi put u povijesti je došao sve do Sjevernog pola
Snimka NASA-e: Dim požara u Sibiru prvi put u povijesti je došao sve do Sjevernog pola

Povijesna misija: Spustili se na asteroid Bennu i ulovili šaku tla

NASA je u listopadu prošle godine u povijesnoj misiji po prvi put dotaknula površinu ove stijene velike poput Empire State Buildinga.

Letjelica velika poput kombija spustila se do površine asteroida, a cilj je bio ugrabiti oko 60 grama tla.

Spuštanje Osirisa trajalo je nekoliko sati, a potom je krenuo brzi manevar u kojem su ispružili robotsku ruku kako bi obavili prikupljanje materijala. Pritom su izbacili dušik pod pritiskom da bi uzburkali njegovu površinu te usisali uzorke.

U NASA-i se nadaju da će misija vrijedna milijardu dolara otkriti i tajnu porijekla našega Sunčevog sustava, kao i o izvoru vode i organskih molekula pronađenih na Zemlji.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama