Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Poslat će ga u Sinj: 'Naš robot alkar pogađa ravno u sridu...'

Robot koji se natječe u robotskoj alki nosi koplje. Cilj mu je kopljem pogoditi krug u sredini alke - objasnila nam je Nera Kuzminski (14), učenica Prve osnovne škole...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
0 komentara

Robotiku volim jer je jako zabavna i poučna. Jednog dana o njoj želim znati kao i moj tata, ispričao nam je Dinko Pribičević (7), najmlađi mladi robotičar koji će s kolegama učenicima u ožujku u Sinju predstavljati Hrvatsku na prvenstvu mladih robotičara.

U hrvatskom timu mladih robotičara, uz Dinka, su još deset učenika i njihovi mentori.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U Sinj idemo u dvije od jedanaest kategorija, odnosno u kategoriji alka i robo rescue - rekao nam je mentor i profesor Goran Šporčić, koji učenike priprema za natjecanje 11. ožujka. Mladi robotičari u ponedjeljak su ministru obrane Damiru Krstičeviću u prostorijama Ministarstva obrane predstavili robota alkara s kojim će se natjecati na prvenstvu.

- Robot koji se natječe u robotskoj alki nosi koplje. Cilj mu je kopljem pogoditi krug u sredini alke - objasnila nam je Nera Kuzminski (14), učenica Prve osnovne škole Varaždin. Dodala je da pritom natjecatelj ne upravlja kretanjem robota, nego robot hoda ravno, a osoba kontrolira kretanje koplja. Izrada konstrukcije i samo sklapanje robota alkara zahtijeva puno prethodnog znanja i vještina.

- Mi učenici si međusobno uvijek pomažemo. Najteže je programirati robota. To radimo u grafičkom programu - rekla nam je Nera. Istaknula je kako voli robotiku jer je osebujna aktivnost koja na specifičan način spaja matematiku, fiziku i tehnički s kreativnošću. Na prošlogodišnjem natjecanju u Leipzigu mladi su robotičari osvojili čak 11 odličja za Hrvatsku i postali svjetski prvaci, a nedavno su pobijedili i na Otvorenom prvenstvu Njemačke.

- Na robotičkoj alki svi se nadamo najboljem. Naime, pobjednik prvenstva u Sinju postat će dio hrvatske reprezentacije koja će u srpnju ići na Svjetsko prvenstvo u Japan. Iskreno se nadam da ćemo pobijediti - zaključila je učenica Nera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message