Tech

Komentari 2

Potražnja za autima u EU pada i u 2022., no u Hrvatskoj - raste

Potražnja za autima u EU pada i u 2022., no u Hrvatskoj - raste

U Hrvatskoj su u siječnju prema podacima ACEA-e registrirana 2.944 nova automobila, za 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu njihov je broj porastao za 19,3 posto

Potražnja za automobilima u EU pala je u siječnju, sedmi mjesec zaredom, pod utjecajem nestašice poluvodiča, dok je Hrvatska bilježila skroman rast, pokazalo je u četvrtak izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA.

U 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano je u prvom mjesecu ove godine samo 682.596 novih automobila, što je za šest posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazalo je ACEA-ino izvješće.

Brojka je najmanja za prvi mjesec u godini otkako je udruga počela objavljivati podatke.

Registracije novih automobila ponovo su smanjene zbog nestašice poluvodiča koja je negativno utjecala na prodaju, ističu u ACEA-i.

Među vodećim tržištima Njemačka je bilježila solidan rast potražnje za automobilima, za 8,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Italija i Francuska bilježile su pak dvoznamenkasti pad, za 19,7 odnosno 18,6 posto.

U središnjoj Europi Poljska je također bilježila dvoznamenkasti pad registracija, za 10,2 posto. U Slovačkoj njihov je broj pak poskočio za 72,6 posto, a u Rumunjskoj za 55,5 posto.

U Hrvatskoj su u siječnju prema podacima ACEA-e registrirana 2.944 nova automobila, za 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu njihov je broj porastao za 19,3 posto.