Obavijesti

Tech

Komentari 20

Prašinom asteroida bi u borbu protiv globalnog zatopljenja?

Plan znanstvenika je da prašinom i česticama s asteroida zaklone dio zračenja sa Sunca. Takav asteroid trebalo bi dotegliti u poziciju gdje bi mogao biti i prijetnja...

VIDEO

Škotski znanstvenici došli su na novu ideju kako bi se mogli boriti protiv globalnog zatopljenja, a njihov plan je uništiti površinu asteroida koji bi stvorili velike oblake prašine i tako bili svojevrsno sjenilo za Zemlju. 

Plan znanstvenika sa sveučilišta Strathclyde predviđa kako bi asteroid dovoljne veličine mogli dovući blizu Zemlje gdje bi s njegove površine izbacili dovoljnu količinu čestica. One bi zbog gravitacije ostale na okupu umjesto da se rasprše. 

Russel Bewick kaže kako bi ovo moglo 'kupiti vrijeme dok se ne pronađe trajno rješenje za klimatske promjene. Naglašava kako se u ovom slučaju radi o vrlo blagom filteru, koji bi mogao usporiti klimatske promjene dok sporohodne mjere ne uhvate maha. 

Neke ideje predviđale su i gradnju velikih zrcala u svemiru, ali i slojeve čestica koje bi zasjenile dio Sunčeva svjetla. Upravo ova druga ideja je poslužila škotskim znanstvenicima kao temelj jer su se dosjetili da bi gravitacija asteroida mogla zadržati čestice. 

Asteroid bi postavili na mjesto gdje se poništavaju međusobni gravitacijski utjecaji Sunca i Zemlje. Odredili su i potencijalnu metu, asteroid 1036 Ganimed na koji bi postavili elektromagnete koji bi ga doveli na poziciju, ali i služili kao motor za podizanje prašine. Ganimed je dovoljno velik da blokira 6,58 posto zračenja koje dolazi na Zemlju, što je i više no dovoljno za borbu protiv sadašnje razine globalnog zatopljenja. 

- Veliki asteroid je i potencijalna prijetnja za Zemlju, tako da bi trebalo iznimno paziti u testiranju i primjeni ovakvog scenarija. Politički izazovi vjerojatno bi bili jednaki inženjerskim - kaže Bewick za Daily mail.

Dodatni problem u cijeloj priči bi bilo i kako dotegliti ovako velik asteroid na željeno mjesto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dio kometa osvijetlio je nebo iznad Španjolske i Portugala: 'Osjećao sam se kao u filmu'
KAO DA JE BIO DAN

Dio kometa osvijetlio je nebo iznad Španjolske i Portugala: 'Osjećao sam se kao u filmu'

Stanovnik Lisabona Bernardo Taborda (31) Reutersu je rekao da je šetao gradom s prijateljima kad je nebo odjedanput postalo jarko zeleno. "Bilo je nevjerojatno...", rekao je Taborda

Solarne oluje griju more: Zbog toga će biti više uragana?
SUNČEVA AKTIVNOST NA VRHUNCU

Solarne oluje griju more: Zbog toga će biti više uragana?

Znanstvenici kažu kako Sunce kada je aktivno pokreće snažne baklje energiziranih čestica koje pucaju kroz svemir. Kada one udare u Zemlju te čestice sa sobom donose sunčevu energiju koja zagrijava oceane
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'