Obavijesti

Tech

Komentari 18

'Novi iPad' nema Siri, ekranom i 4G podrškom mamit će kupce

'Novi iPad' nema Siri, ekranom i 4G podrškom mamit će kupce
22

Novi iPad, kako se zove, dolazi s Retina ekranom (2048x1536), podržava 4G LTE mreže, te ima i znatno bolju kameru od prethodnika. Nažalost, ne dolazi Siri...

VIDEO

Iako se nagađalo kako će se zvati iPad 3 ili iPad HD, novi tablet bit će samo iPad, a cijene će mu biti iste kao aktualnom modelu, dok će "dvojka" pojeftiniti za 100 dolara. Appleov novi iPad sa sjajnim ekranom i bržim procesorom u prodaju će već 16. ožujka u SAD-u i još šest zemalja. Tjedan kasnije stiže u mnoge zemlje EU, no detalji za Hrvatsku nisu poznati.

Ekran je ostao iste dijagonale, no njegova rezolucija sad je 2048x1536, a u iPadu je i novi A5X dvojezgreni procesor s četverojezgrenim grafičkim čipom. Iako su tijekom prezentacije govorili kako je brži od Nvidia Tegra 3 čipa, za to treba pričekati testiranja.

Bolja je i kamera koja sada slika u 5 megapiksela, a snima i 1080p video. Jedno od ključnih poboljšanja novog iPada je podrška za 4G LTE mreže koje omogućuju puno brže surfanje i brzine downloada od aktualnih 3G mreža. Apple jamči kako će usprkos svim ovim poboljšanjima vijek baterije i dalje ostati 10 sati, no zbog toga je vjerojatno i nešto deblji. Novi model debeo je 9,4, dok je iPad2 debljine 8,8 mm, a dobio je i 50 grama na težini.

Iako nema podršku za Siri, ima djelomično njene mogućnosti, a to je diktiranje na engleskom, njemačkom, francuskom i japanskom.

Reuters izdvaja kako se kompanija nada da će 4G podrška, uz ostala poboljšanja, biti dovoljan mamac za kupce, kako bi se nosili sa snažnom konkurencijom Android tableta. Nova prijetnja uskoro stiže i iz Microsofta koji će predstaviti Windowse 8.

Inače, broj korisnika tableta popeo se lani na 67 milijuna.

Tijek cijele prezentacije i ostale detalje pratite ovdje

Prezentacija u San Franciscu upravo je počela. Na pozornicu je stigao šef Applea Tim Cook

- Govorimo o novom svijetu gdje uređaji koje koristimo moraju biti što prenosiviji i jednostavniji za korištenje - rekao je Cook i nabrojao niz post-PC uređaja, iPod, iPhone, iPad.

- Svaka kompanija bila bi oduševljenja da ima neki od ovih uređaja, a mi u Appleu imamo sva tri - kaže Cook. Na početku govora odmah je rekao kako PC više nije u središtu digitalnog života već samo uređaj. 

iPad je definirao cijelu novu kategoriju i dao novi smisao prijenosnim računalima te nadmašio sva predviđanja.

Nakon što su predstavili svoje najpoznatije trgovine u kratkom videu, Cook je krenuo nabrajati poslovne podatke, a među njima i 315 milijuna iOS uređaja, te koliko je popularna virtualna pomoćnica Siri.

Cook je rekao kako je od danas dostupan i iOS 5.1 uz koji dolazi i Siri na Japanskom. Najavili su i novi Apple TV koji podržava 1080p video. Verge piše kako se definitivno radi o TV verziji iOS-a jer su ovdje iste ikone, aplikacije.. AppleTV će biti dostupan od sljedećeg tjedna (16. ožujak) po cijeni od 99 dolara.

Sljedeći na redu je iPad. Samo u posljednjem kvartalu prodali su 15,4 milijuna iPada. Ističe kako su prodali više iPada, no što je bilo koji proizvođač računala prodao svojih računala. Ističe i kako je samo za iPad kreirano više od 200.000 posebnih aplikacija.

- Danas predstavljamo novi iPad i on je fantastičan. Redefinirat ćemo kategoriju koju je Apple kreirao prvim iPadom - rekao je Cook. Nakon Cooka, o iPadu govori Phil Schiller, koji je odmah na početku rekao kako će imati Retina Display.

- Problem je bio kako prikazati da iPad ima bolju rezoluciju od ekrana na kojem vam ovo prezentiramo - rekao je Schiler. Krenuo je nabrajati tehničke detalje i rekao kako će rezolucija 9,7 inčnog ekrana biti 2048x1536 piksela.

Oni koji su se pitali, na iPadu ostaje home tipka.

Schiller je rekao i kako će iPad dolaziti s A5x procesorom (uz grafički procesor s 4 jezgre) za koji tvrdi da je brži i bolji od Tegra 3 (četverojezgrenog)

iSight kamera, kako su je nazvali imat će 5 megapiksela, ali i znatno bolji senzor, u osnovi slična kameri na iPhone 4 (ovdje je ipak sa 8 megapiksela). Podržava 1080p snimanje videa.

Iako se očekivala Siri, iPad će podržavati glasovno diktiranje na engleskom, njemačkom, francuskom i japanskom. Nije baš Siri, ali korisno.

Podržava 4G LTE mreže te brzine od 21Mbps HSPA+, DC-HSDPA do 42Mbps, dok će LTE podržavati brzinu do 73Mbps. Nastavili su nabrajati tehničke prednosti LTE mreža te mreže koje podržavaju 4G u SAD-u.

 Apple jamči kako će baterija trajati 10 sati, usprkos tome što 4G troši puno više struje. Novi iPad bit će debeo 9,4 milimetara, a težina mu je oko 635 grama. Dolazit će u crnoj i bijeloj boji.

Prvo lansiranje je 16. ožujka u 10 zemalja, a tjedan kasnije u nizu drugih zemalja, među kojima se ne vidi Hrvatska, tako da ćemo za detalje o dostupnosti kod nas morati pričekati. Cijena u SAD bit će 499 dolara za 16 GB, 599 za 32 GB i 699 za 64GB. To su iste cijene kao za sadašnji model. Nisu spomenuli koliko RAM-a ima novi iPad.

Kako se prezentacija primiče kraju, Apple predstavlja i nove aplikacije i igre za iPad, poput Infinity Blade Dungeons. Najavili su poboljšanja za iWork, ali i Garage Band te Note editor. iPad dolazi i s iPhoto aplikacijom za uređivanje fotografija, koja donosi i brojne nove mogućnosti s desktop verzije. Aplikacija će koštati 4,99 dolara i dostupna je od danas.

Iz Applea su najavili i kako će iPad2 pojeftiniti te je cijena iPada 2 sa 16 GB odsad 399 dolara (jeftiniji za 100 dolara). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo