Obavijesti

Tech

Komentari 203

Bez ikakvih iznenađenja: Novi iPhone je tanji i ima veći ekran

Bez ikakvih iznenađenja: Novi iPhone je tanji i ima veći ekran
51

Uz telefon koji dolazi s ekranom dijagonale 4 inča i drugim nadogradnjama, Apple je predstavio cijelu paletu novih iPod uređaja te redizajnirani iTunes glazbeni servis

VIDEO

Apple je u srijedu otkrio detalje novog iPhonea 5 koji je njihov najtanji i najbrži telefon, s dosad najvećim ekranom te (napokon) podrškom za LTE mreže. Sama prezentacija i nije skrivala neko iznenađenje jer je gotovo sve bilo poznato već neko vrijeme, a čak su i fotografije prototipa koje su 'curile' na sve strane bile točne. 

>>> Tijek cijele prezentacije i sve detalje pogledajte OVDJE

Iako su u Appleu rekli da je ovo najveća stvar za iPhone od pojave iPhonea, onaj "vau" efekt je izostao. Ovaj telefon nije revolucionaran i neviđen. Dizajn mu i nije radikalan. Telefon je veći i tanji, no izgleda dosta slično iPhoneu 4S, s promjenama poput uklanjanja stakla na poleđini uređaja. 

No, gotovo sigurno će sljedećeg petka, kada telefon službeno kreće u prodaju, pred Appleovim dućanima opet biti golemih redova, a šefovi kompanije zadovoljno će trljati ruke zbrajajući milijune prodanih uređaja. Naime, prognozira se da će do kraja mjeseca prodati 10 milijuna novih telefona. Apple čeka teška borba s Googleom koji ima najkorišteniji mobilni operativni sustav te Samsungom kao najvećim proizvođačem.  Kao treći igrač snažno se uključuje i Microsoft svojim Windows Phone telefonima. 

Sam telefon dolazi s ekranom dijagonale 4 inča i višim kućištem koje je sada potpuno od stakla i aluminija. Debljina mu je 7,6 mm što je 18 posto tanje od iPhonea 4S od kojeg je i 20 posto lakši. Tanje kućište su dobili tako što su ekran napravili novom tehnologijom gdje su touch senzori smješteni u sam ekran, a ne kao dodatni sloj. Više prostora na ekranu značilo je i novi red ikona, a aplikacije će s novim iOS 6 operativnim sustavom moći iskoristiti dodatni prostor kako bi bile još ljepše i preglednije. 

Od tehničkih karakteristika, uz LTE podršku ističe se i A6 procesor, dvostruko brži u odnosu na iPhone 4S te nadograđena kamera. Baterija novog iPhonea može izdržati do 8 sati surfanja na 4G mreži, što je impresivno, iako su mu smanjili dimenzije te pojačali druge komponente.

Novi iOS6 na postojeće uređaje dolazi 19. rujna, a uz razne nadogradnje, donosi i još bolju pomoćnicu Siri. 

Novi iPhone u SAD-u će uz dvogodišnje ugovore koštati 199, 299 i 399 dolara, za verzije od 16, 32 i 64 GB memorije. Cijena za 4S pada na 99 dolara za model s 16 GB memorije. Prednarudžbe u SAD-u počinju u petak, dok prodaja telefona kreće 21. rujna u 9 država. 

U Hrvatskoj bi ga mogli očekivati u prosincu, kada iPhone kreće na još 100 tržišta. 

Uz iPhone, Apple je predstavio nadograđeni iTunes glazbeni servis koji je oduzeo značajan dio prezentacije te cijelu paletu novih iPod uređaja i nove slušalice.

OVDJE pročitajte sve o iPhoneu 5

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru