Obavijesti

Tech

Komentari 127

Curiosity je sigurno sletio na Mars i poslao prve fotografije

Curiosity je sigurno sletio na Mars i poslao prve fotografije
32

Rover Curiosity sigurno je sletio u 7.30 sati na površinu Marsa. Sve je prošlo bez problema, a nekoliko minuta kasnije rover je prema Zemlji poslao prve fotografije

VIDEO

Robotsko vozilo Curiosity vrijedno 2,5 milijarde dolara uspješno je u ponedjeljak u 7.31 sati, po našem vremenu, sletjelo na površinu Marsa. U istom trenu u sjedištu kontrole misije u kalifornijskoj Pasadeni prolomili su se uzvici oduševljenja.

OVDJE pogledajte kako je proteklo slijetanje na Mars

Gotovo tonu težak rover sada će nakon provjere svih sustava moći početi svoju misiju, koja će trajati najmanje dvije godine. Istraživat će ima li na Marsu dokaza da je na planetu bio moguć život.

Signal da se rover uspješno spustio stigao je na Zemlju preko NASA-ina satelita Odyssey koji se nalazi u orbiti Crvenog planeta. Nekoliko trenutaka kasnije na Zemlju su stigle i prve fotografije koje su snimile stražnje kamere na roveru, a prikazuju kotač i sjenu rovera te prašinu na zaštiti leće. Prve slike u boji stići će u sljedećih nekoliko dana.

Znanstvenici i inženjeri koji su veći dio proteklog desetljeća zajedno radili na ovom golemom projektu nakon toga su se počeli međusobno grliti, a mnogi su i zaplakali. 

Sedam minuta užasa, kako je nazvan proces slijetanja kroz atmosferu u kojem letjelica treba usporiti da bi dizalica sigurno spustila vozilo, prošao je bez problema. Rover je prizemljio brzinom od 0,6 metara u sekundi. 

Nakon slijetanja, znanstvenici moraju početi provjeravati sve podatke o letu te sustave na roveru, od navigacije do znanstvenih alata. U sljedećih nekoliko dana stići će fotografije i podaci koji su dio tih provjera, a kroz par tjedana obavit će se i prve vožnje, rekao je John Grotzinger. Kroz par sati stići će i puno kvalitetnije fotografije s Marsa. 

Curiosity postavlja znakove za ljudske korake na Marsu

Direktor NASA-e Charlie Bolden rekao je kako je ovo nevjerojatno postignuće koje je uspjelo zahvaljujući znanstvenicima iz cijelog svijeta.

- Izgledi za uspjeh su bili 40 posto i u robotskom istraživanju drugih planeta, nema ništa teže od slijetanja na Mars - rekao je Bolden.

- Danas su Curiosityjevi kotači počeli ostavljati trag za ljudske korake na Marsu  - dodao je Bolden i naglasio da je ova misija novi veliki tehnološki napredak za svijet.

 Ako je netko sumnjao u naše sposobnosti, na Marsu je sada tonu težak komad američke inovativnosti i znanosti - kaže John Holdren, Obamin savjetnik za znanost. Naglašava kako je na ovom pothvatu u savršenoj sinkronizaciji morao raditi cijeli niz novih tehnologija. NASA-i je čestitao i američki predsjednik Barack Obama koji je naveo kako je slijetanje na Mars nevjerojatan tehnološki podvig koji će u budućnosti biti velik trenutak nacionalnog ponosa.

- Slijetanje je izgledalo iznimno čisto. Sletjeli smo u povoljnijim uvjetima, onog što smo mogli očekivati. Radi se o preliminarnim podacima. Navigacijska pogreška je bila na donjoj razini očekivanog. Sletjeli smo sa 140 kg rezervi goriva, od ukupno 400 kilograma goriva. Prekrasno - rekao je Adam Steltzner, voditelj slijetanja Curiosityja. 

Spreman je za višegodišnji rad na Marsu

Curiosity je inače četvrti rover na Marsu, a njegov najveći instrument četiri puta je veći od prvog robota poslanog na Mars još 1997. godine. Znanstvenici upozoravaju da nema žurbe, jer iako je misija predviđena da će trajati dvije godine, Curiosity ima bateriju koja struju proizvodi iz 4,8 kg plutonija. Naglašavaju da se ne treba čuditi ako će i za četiri godine raditi bez problema.

Odyssey osluškuje signale

Rover Curiosity na Mars bi se trebao spustiti u ponedjeljak oko 7.30 sati po našem vremenu kako bi počeo svoju dvogodišnju misiju u kojoj će istraživati je li na Crvenom planetu bilo uvjeta za mikrobiološki život. Nekoliko sati prije slijetanja letjelica i svi sustavi bili su spremni za jedan od najtežih pothvata u robotskom istraživanju svemira, navodi NASA

U ključnom trenutku slijetanja, vodstvo misije oslonit će se na orbiter Mars Odyssey koji će "osluškivati" Curiosity tijekom slijetanja i dobiti UHF signal te ga preusmjeriti na Zemlju kako bi znali da je letjelica uspješno sletjela. Ne uspije li zbog nekog slučaja taj manevar, prizemljenje rovera čekat će potvrdu još barem dva sata. 

Nakon što Curiosity sleti, prve slike snimit će Hazcam kamera na stražnjoj strani rovera i to vjerojatno dva sata nakon slijetanja. Radi se o slikama veličine 64x64 piksela i to dok su još na kameri i prozirne zaštite, koje će stići preko letjelice Odyssey. No, one će istražiteljima dati uvid u okoliš, lokaciju. Ako je sve u redu sa sustavima, moći će se aktivirati ostali sustavi i kamere, što može potrajati i par dana. Prve slike u boji ipak bi trebale stići s MARDI (Mars Descent Imager) sustava. Radi se o slikama nastalim tijekom slijetanja kako bi točno mogli odrediti poloaj. Te bi fotografije trebale stići u danu nakon slijetanja.  

Ovdje pratite sve o misiji na Mars

- Svi su napeti i promatraju stanje letjelice, a sasvim je prirodno da se brinemo prije ovako velikog događaja, no vjerujemo da smo dobro pripremljeni - kaže voditelj misije Brian Portock. 

I samo slijetanje na Mars koristi nove tehnike gdje se cilja na manju metu s dosad najvećom letjelicom. Ove inovacije, poput robotske dizalice koja će spustiti rover, budu li uspješne, označit će početak misije na posebnom području u Galeovu krateru koje je pogodno za istraživanje. Letjelica je na dobroj putanji pa u nedjelju nije bilo potrebno prilagoditi njezin kurs u posljednjem mogućem manevru. 

Uz NasaTV na vlastitim stranicama, misiju će uživo prenositi iz Kalifornije i na Ustream kanalu NasaJPL. Ovdje će biti komentari i intervjui uz praćenje misije.  Drugi kanal NasaJPL2 donosit će čisti feed misije s audiom te će se na ovome kanalu u biti moći vidjeti ono što i inženjeri vide nakon slijetanja rovera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo