Obavijesti

Tech

Komentari 126

Apple otkrio novi iPhone: 'On ima najbrži procesor na svijetu'

Apple otkrio novi iPhone: 'On ima najbrži procesor na svijetu'
15

Uz Apple Arcade i TV+ servise za gaming i filmove i serije, Apple je večeras predstavio napredniji sat, tablet te novu generaciju iPhonea

VIDEO

Kao što se najavljivalo, Apple je večeras predstavio tri nova iPhonea koji u prodaju kreću za 10 dana, ali i poboljšani sat te novi iPad. Apple kreće snažno i u streaming servise sa gaming uslugom Arcade te TV+ servisom punim novih serija i filmova. 

Telefoni su dobili niz novih mogućnosti, no nije bilo ni govora o 5G, 90 Hz osvježavanju ekrana, bežičnom punjenju drugih uređaja ili senzoru otiska prsta unutar ekrana. Sve su ovo detalji i tehnološke inovacije koje smo već vidjeli na cijelom nizu konkurentnih telefona.

iPhone 11 dolazi u šest boja sa ekranom od 6,1 inča. On dolazi s dvostrukom kamerom od 12 megapiksela. Obje su širokokutne, no dodatna kamera ima još širi kut. Tu je i posebni noćni mod, a pohvalili su se i 4K snimkama s optičkom stabilizacijom. Poboljšali su i prednju 12 mpx kameru koja je dobila širi senzor te 4K video snimanje i slow-motion snimanje.

Novi iPhone dobio je A13 Bionic procesor za koji ističu da je najbrži u telefonu te su se usporedili s rivalima iz Huaweija, Qualcomma, ali ističu i da je njihov A13 čip s najbržom grafikom u telefonu. Njegova cijena će biti 699 dolara.

iPhone 11 Pro dolazi s dodatnom kamerom i u dvije dijagonale. Tri nalaze se u kućištu koje podsjeća na Huawei Mate seriju, samo što su kamere gurnute u kut ekrana, a treća je također sa senzorom od 12 megapiksela, ali radi se o telefoto kameri.

Iz Applea se hvale i kako je novi A13 Bionic procesor s 8,5 milijardi tranzistora najučinkovitiji dosad, pa troši manje energije. To bi trebalo omogućiti do 4 sata više korištenja na iPhone 11 Pro, dok bi Max trebao donijeti još 1 sat ekstra. 

iPhone 11 Pro starta od 999 dolara, a iPhone 11 Pro Max od 1099 dolara. U prodaju kreću od 20. rujna.

Sat dobio bolji ekran

Appleov sat pete generacije ima novi ekran koji će sada napokon dobiti i mogućnost da bude stalno uključen.  Ugradili su mu i kompas kako bi lakše vidjeli gdje se nalazimo na kartama na satu, a uz kompas bi i vježbanje trebalo biti lakše. Poboljšali su i hitne servise. Baterija i dalje traje cijeli dan.

Sat je uključen u nove istraživačke studije, a Tim Cook je istaknuo kako su uzbuđeni zbog utjecaja koji njihova aplikacija Research može imati na zdravlje. Naravno, sat je dobio i još više dizajnerskih opcija. GPS verzija startat će s cijenom od 399 dolara, a verzija s mobilnom podrškom od 499 dolara.

Novi iPad 7. generacije dobio je 10,2-inčni Retina ekran, koji je pola inča veći u odnosu na prethodnika. Pogoni ga A10 Fusion čip, zadržao je Touch ID, a ima i kameru od 8 megapiksela. Navodi se da baterija traje 10 sati i u prodaju kreće po cijeni od 329 dolara.

Apple TV+ novi je streaming servis koji se želi izboriti za mjesto među Netflixom, Disneyjem i drugim rivalima, a među novim naslovima premijerno su prikazali najavu za vlastitu seriju See u kojoj glumi Jason Momoa.  Prve serije na TV+ će biti dostupne od 1. studenog, a svakog mjeseca dodavat će nove naslove. Servis će koštati 4,99 dolara mjesečno i bit će dostupan u više od 100 zemalja. No, Tim Cook je najavio i kako će svi novi kupci telefona, tableta ili Macova dobiti Apple TV+ besplatno na godinu dana.

Apple Arcade bio je prvi novitet iz Applea večeras, a radi se o gaming servisu za mobitele, računala i televizore koji bi u startu trebao stići sa više od stotinu novih igara. Nove igre trebale bi stizati svaki mjesec. Stiže 19. rujna u više od 150 zemalja, a koštat će 4,99 dolara mjesečno.

iPhoneu se predviđa pad prodaje?

Appleov šef Tim Cook od 19 sati predstavlja nove modele iPhonea, a očekuju se tri koji bi trebali dijeliti ime iPhone 11. Uz njih, Apple predstavlja i cijeli niz drugih noviteta.

Novi su tako iPhone 11, 11R i 11 Pro, koji će zamijeniti modele XS, XR i XS Max. Može se računati na novi procesor i bolje kamere te iOS 13. 

No, pouzdani analitičar Ming-Chi Kuo objavio je dan uoči lansiranja kako iPhone 11 neće podržavati Apple Pencil olovku, a neće biti ni prelaska na USB-C, dvije stvari koje su se često spominjale u glasinama. Isto tako, na kraju se čini i da neće biti ništa od dvosmjernog bežičnog punjenja. U Appleu navodno nisu bili zadovoljni performansama, a radi se o mogućnosti telefona da puni druge uređaje, prenosi 9to5Mac.

Ono što bi trebalo biti sigurno je brzi punjač koji će sada dolaziti s telefonima, ali modelima 11 i Pro, dok će iPhone 11 R zadržati spori punjač.

Isto tako, Kup prognozira da će prodaja iPhonea 11 pasti za 5 do 10 posto u odnosu na prošlu godinu zbog manjka inovativnih značajki koje bi privukle kupce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama