Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pravila uređenja interijera koja jednostavno morate prekršiti

Pravila uređenja interijera koja jednostavno morate prekršiti
7

Ukoliko vam je dosadno slijediti određeni stil uređenja interijera, znači da ste na dobrom putu da kreirate jedinstven i samo vama svojstven stil. Ne živite u katalogu

VIDEO

Ne živite u katalogu, pa nema ni potrebe da tako izgleda vaš prostor. Unesite u prostor predmete koji za vas imaju priču. Čak i ako to znači kombiniranje bakinog ormara, dizajnerskog lustera, umjetničkih, obiteljskih fotografija u Ikeinim okvirima i SF skulptura. Ovaj kontrast pokušajte pomiriti zajedničkom pričom koja će umjesto vas ispričati obiteljsku povijest ili otkriti vaš slojevit karakter. Prostor mora demonstrirati vašu osobnost, vaša iskustva i postignuća, vaše avanture i povijest. 

Mit #1: Male prostorije moraju biti svijetle

Poznato je da zidovi u malim prostorijama moraju biti svijetlih tonova kako bi se dobio dojam većeg prostora. Ali u redu je prekršiti i ovo pravilo. Naime, ako malu prostoriju oličite u tamniju nijansu zapravo možete zavarati oko i stvoriti osjećaj dubine prostora. Oko neće moći procijeniti gdje zid počinje i završava. Ipak, ako se ohrabrite malu prostoriju, primjerice kupaonicu, oličiti u smeđu, sivu ili tamno plavu ne zaboravite na zidove postaviti ogledala, namještaj s reflektirajućim površinama. Prostor će živnuti uz svjetlost zidne ili podne lampe, prostirku ili ručnike svjetlijih boja.

Mit # 2: Ne miješajte metale, uzorke, materijale

U modi je dozvoljeno kombinirati metale, razne uzorke i materijale, zašto onda ne bi bilo dozvoljeno u dizajnu interijera? Topli, zlatni okvir izgledat će vrlo efektno na srebrno sivom zidu. Ako ste hrabriji, možete usuglasiti i razne uzorke. Kombinirate tople i hladne boje, uz toplu narančastu ili žutu izaberite hladnu plavu ili sivu. 

Mit # 3: Bijela je sterilna

Ako niste tip od kombinacija boja, materijala, stilova, uzoraka i tekstura i sviđa vam se nenametljiv ambijent, zdjela s voćem ili vaza s cvijećem bit će dovoljno efektan detalj u bijeloj ili neutralnoj pastelnoj boji. Oko se prije zasiti od suvišnih detalja i mnogo boja, nego od jednostavnih interijera. 

Mit # 4: Dnevni boravak mora imati kauč, a blagovaonica stol

Stol i šest stolica u blagovaonici neke podsjeća na dosadne ručkove i večere. Ako često jedete vani ili je za vaše potrebe dovoljan tek šank, ne pretrpavajte prostor stolom i suvišnim stolicama koji su u funkciji samo kada dođu gosti. Također vam ne treba predimenzionirana kutna garnitura u dnevnom boravku ako rijetko provodite vrijeme pred televizorom ili izležavajući se. Ako vam susjedi baš ne zure u tanjur, ili vaš prozor gleda na zid susjedne zgrade, možda možete ogoliti prozore i pustiti sunce u prostor. Sjetite se da ne morate puniti prostor stvarima koje ne koristite ili za vas nemaju smisla. Prilagodite prostor sebi i svojim životnim navikama.  

Mit # 5: Nitko ne gleda u strop

Ljudi rijetko podižu pogled prema stropu. Doduše, kad bi strop nečime odvlačio pozornost, pogled bi se s namještaja, zidova i lampi lako vinuo prema gore. Primjerice, zlatan strop reflektira prirodno svjetlo koje probija kroz velike prozore ili staklene stijene, a svakako podiže dramatičnost u prostoriji. Kao i tamni zidovi, stropovi u raznim bojama i detaljima prijete da sobu vizualno smanje, odnosno snize. Ali, upravo takav strop prostoriji daje dimenzionalnost. U manjim prostorijama neka namještaj i zidovi budu svjetliji od stropa, ali nemojte si uskratiti dramatičnost stropa u bojama.

Mit # 6: Nepristojno je imati raspareno posuđe i pribor 

Stol, stolice, posuđe, pribor, salvete ne moraju biti u «kompletu». Stolice različitih stilova, boja i tekstura, pribor i posuđe iz različitih servisa daje osjećaj neformalnosti i opuštenosti za stolom. Ipak, pokušajte kombinirati srodne boje i materijale da vam previše šarenila za stolom ne prisjedne. 

Mit # 7: Stan nije dječje igralište

Djeca su punopravni članovi obitelji, zašto bi njihovi crteži bili ograničeni i magnetom pričvršćeni samo za hladnjak? Uokvirite ih (ili nemojte) i rasporedite ih po zidovima. Osim što će roditeljima izmamiti osmjeh, djeca će se ponositi svojim umijećem crtanja. Čak jedan zid možete predodrediti za njihove crteže, pa na njemu mogu pisati, crtati i brisati kredom kao na školskoj ploči.  

I na kraju, igrajte se i uživajte! Uređenje doma trebalo bi biti zabavno. Ionako možete u hodu dodavati ili oduzimati komade namještaja, ukrase i detalje. Ništa ne morate, a sve možete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin