Obavijesti

Tech

Komentari 22

Preko asteroida do Marsa: Za misiju Kongres odobrio budžet

Preko asteroida do Marsa: Za misiju Kongres odobrio budžet
3

Kongres SAD-a odobrio je budžet Amerikancima za misiju na Mars oko 2030. godine. Jedna postaja na putu bit će asteroid na kojemu bi se prikupljala oprema

VIDEO

Okrećemo se pripremama za misiju na Mars. Oprema je već dizajnirana i proizvodi se i vjerujemo da je ovo tek početak pravog istraživanja svemira, rekao je NASA-in dužnosnik Bill Gerstenmaier.

NASA američkom Kongresu sad mora dostaviti konačni troškovnik kako bi se moglo nastaviti s najnovijim programom. On uključuje testiranje najnovije rakete SLS do 2017. godine, slanje ljudske posade na asteroid tijekom 2020-ih te potom misiju na Mars za otprilike 20 godina.

- Razvijamo tehnologiju koja će nam omogućiti putovanja na razne destinacije. Mars će biti samo početak pravog naseljavanja Sunčeva sustava - rekao je Gerstenmaier.

Asteroid kao postaja za Mars?

Jedna od tehnologija o kojima je pričao uključuje hvatanje nekog od asteroida u Zemljinoj blizini. Ideja je da ga se doslovno uhvati velikom mrežom i dopremi do Mjesečeve orbite. Zauvijek “zarobljen” u Mjesečevu dvorištu, asteroid će prvo služiti za proučavanje, a poslije i kao postaja na putu prema Marsu. S asteroida će biti lakše prema Marsu lansirati više opreme, koja će prethodno biti dopremljena na njegovu površinu.

Plan je da se moćnom 117 metara visokom raketom SLS u svemir lansira sva oprema i ljudska posada. Oprema bi se skupljala na asteroidu, s kojeg bi se u finalnom dijelu misije krenulo na put prema Marsu, s kojeg bi se, za razliku od nekih drugih projekata, posada vratila na Zemlju.

Put na Mars najavile su korporacija Mars One, Europska agencija, Kina, Indija...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.