Obavijesti

Tech

Komentari 36

Bakica među piratima: Optužili je da je skidala zombi pucačinu

Bakica među piratima: Optužili je da je skidala zombi pucačinu
1

Starica koja nikad nije ni čula za pucačinu Metro 2033 dobila je pismo kojim se od nje traži da plati 5000 dolara za piratiziranje igre koju je netko skinuo preko njene IP adrese

VIDEO

Kanađanka Christina McMillan (86) nikad nije čula za igru Metro 2033, ali zbog postapokaliptične pucačine sada joj prijeti do 5000 dolara kazne. Starica iz Ontarija dobila je email od svog operatera u kojem ju se upozorava da je piratizirala igru.

Ovo je još jedan slučaj kojim se jasno pokazuju mane kanadskog zakona za zaštitu autorskih prava koji je uveden prošle godine. Tvrtka koja je starici poslala pismo kaže da je ovaj incident 'nesretna anomalija'. 

Operateri prema tom zakonu moraju vlasnicima IP adresa poslati pisma tvrtki zaduženih za zaštitu autorskih prava, koje su otkrile da su s njihovih IP adresa piratizirani razni sadržaji. 

- Bila sam šokirana. Imam 86 godina i nitko osim mene nema pristup računalu. Zašto bih ja skidala ovu ratnu igru? - rekla je McMillan za CBC i dodala da joj se ovo čini kao smiješan zakon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije jasno kad je igra navodno skinuta i koliko starica živi na toj adresi, no igra je objavljena 2010. godine. Kako piše BBC, vlasnici prava (izdavači igara ili filmski studio) obično trećim tvrtkama daju u nalog da utjeruju novac od navodnih pirata. U ovom slučaju, tvrtka CIPRE je ženi poslala isto pismo kao i tisućama drugih ljudi. Oni su pak internetsku tvrtku optužili da nisu pouzdani i IP adresu pripisali pravilnom korisniku. Od starice traže da plati 5000 dolara kako bi se slučaj riješio bez suda, no ona nema namjeru to platiti. 

Stručnjaci navode i da ona pravno ne mora to platiti jer IP adresa nije dokaz krivnje jer je tu vezu mogao koristiti netko drugi osim vlasnika računa. Uz to, navodi se i da ovo nije pravni dokument, već je način na  koji su sročena ta pisma takav da se potakne vlasnike tih adresa da odmah plate taj iznos. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković