Pročitajte korisne savjete o pravilnom održavanju parketa | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pročitajte korisne savjete o pravilnom održavanju parketa

Pročitajte korisne savjete o pravilnom održavanju parketa
1

Nakon što su odabrali adekvatnu vrstu parketa i dogovorili način polaganja parketa, Jelušići su od proizvođača PPS Galeković dobili jasne upute o pravilnom održavanju

VIDEO

Prije svega, od velike je važnosti utjecaj temperature prostora i relativne vlažnosti zraka na promjene u drvu. Ako u stanu nema odgovarajućih uvjeta, morate znati da bez ovlaživača prostora, odnosno bez umjetnog održavanja odgovarajućih klimatskih uvjeta, parket neće ostati optimalan. U krajnjim slučajevima na njemu bi se mogle pokazati neravnomjerne i široke pukotine ili bi mu površina mogla postati valovita. Idealni uvjeti za održavanje parketa su vlažnost zraka između 40-60%, te temperatura između 20-22 °C. 

Lakirani pod

Najčešće se investitori odlučuju za lakirani parket. Nakon što se parket lakira, naredna 2 tjedna budite vrlo oprezni kako ga ne biste trajno oštetili grubim cipelama, namještajem ili agresivnim sredstvima za čišćenje. Dapače, namještaj ne unosite u prostoriju barem 7 dana nakon lakiranja. S čišćenjem počnite tek nakon 4 tjedna od lakiranja, i budite oprezni prilikom usisavanja kako ga ne biste ogrebali grubim dijelom nastavka za usisavanje. Mrlje skidajte vlažnom krpom ili vrlo blagim sredstvima za čišćenje. Mrlje od kave, crnog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostale trajne posljedice. Ako su podovi jako prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe. Nemojte koristiti mokre krpe iz kojih kapa voda, može doći do oštećenja parketa pa on može nabubriti. Ukoliko niste sigurni kako najbolje odstraniti mrlje, posavjetujte se s proizvođačem parketa.

Kako ne bi ostale ogrebotine od povlačenja stolica, ili udubljenja od stola i namještaja, s donje strane nogica nalijepite štitnike od filca. Parket će se trošiti nejednakomjerno, pa ćete na mjestima na kojima se češće prolazi, kao što su hodnici, ulazi u prostorije i stubišta, prije primijetiti oštećenja. Pored glavnog ulaza ili ispod prozora ili vrata terasa parket često izgubi sjaj jer je izložen vlazi, stoga parket na ulazima zaštitite prostirkom, i vodite računa da kiša kroz otvoren prozor ne namoči parket. Kada se na parketu pojave tragovi pohabanosti laka treba ga ponovo brusiti i lakirati. U slučaju kada je lak već potpuno odstranjen s površine problemi s obnovom parketa su veći. Svježinu parketa ćete duže održati ako ga povremeno premažete vodenom emulzijom voska ili sličnog sredstva za njegovanje parketa.

Uljani pod

Ulje je i odlična zaštita jer zatvara pore drva i onemogućuje upijanje vlage iz zraka. Zahvaljujući upravo navedenim karakteristikama, uljeni pod je topao i ugodan za stanovanje, ali ga je potrebno češće osvježavati jer je podložniji trošenju, te će uljeni pod svaki put iznova zablistati pravim sjajem. 

Uljani se podovi održavaju usisavanjem i vlažnom, dobro ocijeđenom krpom. Ovisno od toga da li se radi o bijelo ili natur uljenim površinama upotrebljavajte odgovarajuće ulje (natur ili bijelo ulje). Prije nego što nanesete ulje pod morate dobro očistiti. Da bi odstranili ostatke sredstva za čišćenje, očistite pod intenzivnim sredstvom za čišćenje. 

Za tjedno održavanje preporučuje se sredstvo za održavanje uljanih podova LobaCleaner. Za povremeno, godišnje čišćenje preporučuje se sredstvo za održavanje uljanih podova LobaParkettoil. Ta sredstva stvaraju i dodatni zaštitni sloj koji štiti od oštećenja. Ovisno o stupnju istrošenosti, svake 2-4 godine uljani pod je potrebno premazati novim slojem ulja, a prije nanošenja potrebno je sredstvom tipa LobaCareRemover odstraniti slojeve sredstava za održavanje. Sredstva za održavanje značajno produžuju život drvenog, parketnog poda, poboljšavaju izdržljivost i otpornost na habanje. Za svaku vrstu završne obrade postoji optimalno zaštitno rješenje

Za čišćenje nečistoća kao što je pijesak koristite usisavač koji ima mekanu četku, mekanu metlu ili krpu. U slučaju da prolijete vodu ili neku drugu tekućinu odmah je obrišite. Na ulaze postavite kvalitetne otirače, koji sprječavaju unošenje pijeska u prostorije gdje se nalazi paket. Namještaj nemojte pomicati tako da ga vučete po parketu već ga podignite i premjestite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Buka i grmljavina šokirali New York. NASA: Meteor je projurio iznad grada usred bijela dana
ZATRESLI SU SE PROZORI

Buka i grmljavina šokirali New York. NASA: Meteor je projurio iznad grada usred bijela dana

Analiza izvješća svjedoka sugerira da je svjetlost postala vidljiva iznad grada u utorak ujutro, a zatim putovala zapadno brzinom od oko 61.000 kilometara na sat prema državi New Jersey.

Objavljene konačne rang-liste za upis na fakultete: Više je od 23 tisuće novih studenata!
AKADEMSKA GODINA 2024./2025.

Objavljene konačne rang-liste za upis na fakultete: Više je od 23 tisuće novih studenata!

U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 1901 kandidata manje. Ukupno 32 285 prijavljenih kandidata, što je 1532 kandidata više nego prošle godine
IKEA povlači ove prijenosne punjače: 'Mogu izazvati požar, odmah ih prestanite koristiti'
UPOZORILI KUPCE

IKEA povlači ove prijenosne punjače: 'Mogu izazvati požar, odmah ih prestanite koristiti'

Iz tvrtke upozoravaju kupce da ga odmah prestanu upotrebljavati i da im se jave kako bi dobili zamjenski proizvod ili puni povrat novca