Obavijesti

Tech

Komentari 0

Profesionalno usmjeravanje djeci treba omogućiti od vrtića

Profesionalno usmjeravanje djeci treba omogućiti od vrtića

Koncept "jedan posao za cijeli život" više ne vrijedi i pokazuje se neophodnim već od vrtića kod djece poticati razvijanje sposobnosti i motivacije, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje

VIDEO

Početkom ožujka u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje započeo je novi krug profesionalnih orjentacija za učenike osmih razreda. Za one koji ne mogu odlučiti koju srednju školu bi upisali, nisu sigurni u svoj školski uspjeh ili im nedostaje informacija o željenoj školi ili zanimanju, profesionalna orjentacija može biti korisna pomoć pri odabiru.
Ipak, među obrazovnim stručnjacima počelo se postavljati pitanje treba li učenicima i prije osmog razreda omogućiti neku vrstu profesionalne orjentacije, kako bi imali dovoljno vremena da shvate koje vještine i znanja žele razvijati, te što će im donijeti siguran posao.
-   Aktivnosti tzv. ranih intervencija koje HZZ provodi s učenicima pokazale su se izrazito uspješnim budući da Hrvatska  ima vrlo nisku stopu ranog napuštanja školovanja (3,1% u 2017. godini prema podacima Eurostata) u odnosu na druge europske zemlje (prosjek 10,6% u 2017. godini prema podacima Eurostata). Međutim, valja istaknuti da se profesionalno usmjeravanje ne bi trebalo odvijati jednokratno i prigodno, tek kad se pojedinac suoči s odlukom o daljnjem obrazovanju odnosno zapošljavanju. S obzirom na ubrzane promjene na tržištu rada kao i na promjenu koncepta "jedan posao za cijeli život” na koncept cjeloživotnog razvoja i upravljanja karijerom, neophodnim se pokazuje započeti s profesionalnim usmjeravanjem što ranije. Već od vrtićke dobi kod djece bi trebalo poticati osvješćivanje interesa, sposobnosti, motivacije te kroz daljnje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje nastaviti sa stjecanjem znanja o značajkama pojedinih zanimanja i tržištu rada, putem nastavnih programa, ali i izvannastavnih sadržaja - ističu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Besplatno savjetovanje u CISOK-u

Na profesionalnu orjentaciju možete otići pojedinačno ili je organiziraju škole prema interesu svojih učenika. U privatnim učilištima i centrima proces stoji od 300 do 500 kuna, a uključuje testiranje sposobnosti, razgovor s psihologom, davanje preporuka roditeljima i učenicima, kao i prezentacije državne mature i fakulteta (ovisno od centra do centra).
U Hrvatskoj je Hrvatski zavod za zapošljavanje, prema smjernicama OECD-a i Međunarodne organizacije rada, glavni nositelj sustavno organiziranih profesionalnih usmjeravanja. HZZ jednom godišnje među svim učenicima osmih razreda u Hrvatskoj provodi Anketu o profesionalnim namjerama učenika.
Tom anketom utvrđuje se kojim učenicima će trebati dodatne informacije i podrška u odluci, te kojim je učenicima zbog različitih poteškoća potrebnija intenzivnija stručna podrška.
- Profesionalno savjetovanje može uključivati i testiranje sposobnosti, interesa i karakteristika osobnosti, intervju kao i pregled  medicine rada. Prem potrebi, učenike upućujemo u Centre za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), odnosno u regionalne/područne urede HZZ-a - pojašnjavaju.
CISOK centri djeluju u 12 gradova, njihove su usluge besplatne i dostupne građanima različitih dobnih skupina – učenicima, studentima, nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja te poslodavcima. Treba istaknuti i kako preporuke i mišljenja stručnih timova nisu obavezujuće, te konačnu odluku o školi donose učenik i njegov roditelj.

Psihološko testiranje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na psihološko testiranje ne idu učenici koji nemaju zdravstvene ili teškoće u razvoju. No i oni su svakako pozvani da da koriste usluge profesionalnog informiranja i savjetovanja u CISOK centrima.
- U gradovima u kojima su dosad otvoreni (Bjelovar, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vukovar, Zadar i Zagreb) informacije o stanju i kretanjima na tržištu rada te mogućnostima obrazovanja mogu se dobiti u CISOK centrima gdje je, uz prethodnu najavu, moguće dogovoriti i termin individualnog savjetovanja - ističu u HZZ-u.
Za profesionalno usmjeravanje preko CISOK-a može se koristiti i web-stranica "Moj izbor", te drugi te drugi upitnici za samoprocjenu interesa i osobina ličnosti.
Učenici s teškoćama u razvoju i učenici sa zdravstvenim teškoćama upućuju se i na liječnički pregled specijalista medicine rada.
U svakom slučaju, profesionalno usmjeravanje trebalo bi se provoditi i na razini osnovnih škola, ako imaju stručni tim, sukladno godišnjem planu i programu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'