Obavijesti

Tech

Komentari 0

Promjene na maturi: ‘Logika će se pisati 20 minuta dulje’

Promjene na maturi: ‘Logika će se pisati 20 minuta dulje’

I ove su godine izmijenjeni dijelovi državne mature, a iz NCVVO-a ističu kako se mijenja samo broj nekih zadataka i bodova. Psiholozi provode analize pojedinih zadataka te na temelju njih prilagođavaju ispite

VIDEO

Svake godine mijenjamo određene karakteristike državne mature, kaže Ana Franić Božić, glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. NCVVO je i ove godine uveo određene promjene u provođenju ispita državne mature. Tako je, primjerice, povećan broj slušnih primjera na ispitu iz glazbene umjetnosti, trajanje ispita iz sociologije povećano je sa 70 na 90 minuta, a na ispitu iz hrvatskog jezika uvedeno je da maturant mora zadovoljiti minimalni prag prolaznosti za oba dijela ispita, i gramatike i književnosti, kako bi ga položio. Iz NCVVO-a, međutim, napominju kako se ne radi o drastičnim izmjenama.

- Na temelju rezultata prikupljenih stalnim praćenjem kvalitete ispitnih zadataka tijekom provedbe osam ciklusa državne mature izmijenjena je struktura pojedinih ispita - kaže Franić Božić te naglašava kako nije izmijenjen sadržaj ispitivanja.

- Izmijenjen je samo broj pojedinih zadataka i broj bodova u pojedinim predmetima. Također, izmijenjeni su broj riječi u pojedinim zadacima esejskoga tipa i vrijeme trajanja pojedinih ispita - objašnjava glasnogovornica.

- Korigirali smo neke ispitne kataloge, kao što smo radili i nakon svake od osam provedenih matura - ističe Franić Božić. Dodaje kako izmjene rade na temelju psihometrijskih procjena i analiza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj analiza je utvrditi razinu unutarnje valjanosti svakog pojedinačnog ispita i obilježja svakog pojedinog zadatka - stoji na stranicama NCVVO-a, gdje je i objašnjeno kako je takva analiza potrebna kako bi u što većoj mjeri bili sigurni da su rezultati postignuti na nekom ispitu doista pravi pokazatelji znanja.

- Psihometričari Centra svake godine najprije provode metodološku recenziju ispita koji će se provesti u tekućoj školskoj godini. Nakon provedbe ispita rade psihometrijsku analizu rezultata provedenih ispita temeljem kojih se donosi odluka o mogućim promjenama u pojedinim ispitima u svrhu poboljšanja njihovih metrijskih karakteristika - objašnjava Franić Božić.

Dodaje kako se analiza radi po uzoru na suvremene obrazovne sustave, a s njom su započeli još 2009., kad je održana probna državna matura.

- Psihometričari su psiholozi koji su eksperti u području ispitivanja i testiranja znanja. Kontinuirano se usavršavaju u svrhu praćenja modernih trendova u tom području - kaže Franić Božić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto