Obavijesti

Tech

Komentari 3

Prozorski okvir utječe na ukupne toplinske gubitke!

Prozorski okvir utječe na ukupne toplinske gubitke!
1

Nezgodno je kada nakon nekoliko godina stanovanja prozore i vrata morate mijenjati zbog visokih toplinskih gubitaka. Informirajte se na vrijeme!

VIDEO

Komponente svakog prozora su okvir i ostakljenje. Svaka od ove dvije komponente ima svoja svojstva koja utječu na ukupne toplinske gubitke prozora. Vrste prozorskih okvira razlikuju se i u vrsti materijala i obliku profila. Od materijala najčešći su aluminij, koji ima najbolju čvrstoću i trajnost, i lako se održava. Kod aluminijskih profila s prekinutim toplinskim mostovima toplinska izolacija je dobra, iako nešto lošija od prozora izrađenih od 'toplih' materijala, kao što su PVC ili drvo.

Aluminij, drvo ili PVC?

PVC prozori imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, cijena im je niža od aluminijskih i drvenih, ali imaju nešto kraći vijek trajanja od aluminijskih zbog slabije nosivosti okvira. Što je najvažnije, nisu prihvatljivi s ekološkog aspekta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš. Drveni prozorski okviri sa ili bez aluminijskih obloga uz pravilno održavanje mogu trajati dugo, a prihvatljivi su s ekološke strane budući je drvo materijal koji se obnavlja. Drvo ima najbolji stupanj toplinske i zvučne izolacije. Prilikom požara njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Važan je i odabir ispravnog zaštitnog sredstva za njih, a ekološki najpovoljnije su zaštite na bazi smola i firnisa. Također se mora omogućiti i neometan prodor vlage. Drveni prozori, a posebno oni u kombinaciji s aluminijem su najskuplja opcija.

Spoj između krila i doprozornika je kompleksna konstrukcija koja u prvom redu onemogućava prolaz zraka, a isto tako i prolaz vode. U vanjskom dijelu nastoji se onemogućiti dolazak vode na kritični dio profila, a u unutarnjem dijelu profilacija postiže se brtvljenje zraka. Spoj krila i stakla omogućuje provjetravanje unutrašnjosti profila ispod stakla kao i kvalitetno nalijeganje stakla na vanjski i unutarnji dio.

Toplinski gubici gube novac

Gubici kroz prozore su transmisijski, na koje utječe sama toplinska izolacija stakla i prozorskog okvira, i ventilacijski, odnosno oni kroz otvoren prozor, odnosno kroz spojeve prozora, bilo na krilima ili između okvira prozora i zida koji nastaju lošem ugradnjom. Ugradnjom ventilacijskog sustava i kvalitetnom zrakotjesnom ugradnjom prozora smanjuju se gubici na ventilaciji kroz prozore. Dobro brtvljenje prozorskog profila, postava toplinske izolacije vanjskog zida u odnosu na profil prozora i ugradnja prozora bez šupljina koje propuštaju zrak igraju veliku ulogu u smanjenju ukupnih toplinskih gubitaka.

Alternativa kupnji novih prozora

Ukoliko ste u nemogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske trake oko prozora i vrata smanjit ćete toplinske gubitke. Cijena ove trake je 40 kn/m, a ušteda na troškovima grijanja može biti velika. Nezgodno je kada nakon nekoliko godina stanovanja ili rada u zgradi ili stanu, građevnu stolariju morate mijenjati zbog nerazmjerno visokih toplinskih gubitaka, niske razine udobnosti u prostoru ili banalnih tehničkih manjkavosti. Stoga se na početku raspitajte za dobavne i jamstvene rokove te servisne mreže i provjerite hoće li ugradnju obaviti osposobljena ekipa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti