Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Veslali u Splitu i tužili vlasnika Facebooka: Sad imaju milijarde

Iznos od 11 milijuna dolara koje su uložili u bitcoin prije četiri godine blizancima Winklevoss pretvorio se u više od milijardu dolara. Godinama su se sporili s Zuckerbergom oko koncepta Facebooka...

19th Annual amfAR Gala - NYC
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Tyler i Cameron Winklevoss, blizanci koji su poznati po tome što su više puta tužili Marka Zuckerberga tvrdeći da im je ukrao ideju za Facebook, sada su postali prvi "bitcoin milijarderi". Sve to zahvaljujući ulaganju u ovu digitalnu valutu i divljanju cijene bitcoina posljednjih dana. 

Blizanci inače imaju jedan od najvećih portfelja bitcoina. Njihovih 11 milijuna dolara ulaganja prije 4 godine, naraslo je skoro 10.000 posto u vrijednosti nakon prošlotjednog skoka, što pokazuje impresivan povratak na početno ulaganje. No, kako cijena raste i pada, braća prema navodima stranih medija nisu odlučila prodati niti jedan bitcoin, već sjede na svom bogatstvu i gledaju kako mu raste vrijednost. Prije dvije godine su za CNN rekli kako bi ukupna vrijednost bitcoina mogla biti i iznad bilijun dolara, a kažu i da je bitcoin bolji od zlata. Tada se to činilo nategnuto, ali nakon posljednjih skokova - tržišna vrijednost bitcoina je oko 193 milijarde dolara. U svakom slučaju, otvara im se put da se barem malo približe iznosima u kojima živi Mark Zuckerberg čija je vrijednost oko 71 milijardu dolara.

FILE PHOTO: Bitcoin (virtual currency) coins placed on Dollar banknotes are seen in this illustration picture I KAŽE DA NIJE UZRUJAN Slučajno u smeće bacio disk sa 640 milijuna kuna u bitcoinima

Ovih 11 milijuna dolara, koje su uložili u bitcoin, braća su odvojila od 65 milijuna dolara koliko su dobili u tužbi protiv Facebooka. Oni su Zuckerberga angažirali da im pomogne napraviti društvenu mrežu Harvard Connection, međutim on je početkom 2004. lansirao TheFacebook. Uslijedio je niz tužbi i odšteta koja se u ukupnoj vrijednosti Facebooka danas čini kao pravi sitniš, no braća na kraju svega i ne zvuče kao da su puni srdžbe.

Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology - Costume Instit | Autor: Hubert Boesl/DPA/PIXSELL Foto: Hubert Boesl/DPA/PIXSELL

- Usprkos tome kako se sve odigralo na sudu, ovo je iskustvo bilo neprocjenjivo. Borili smo se za ono u što vjerujemo, dobili određenu pravdu i nastavili dalje. Mislim da bi svatko u našoj poziciji postupio tako - ispričao je Tyler Winklevoss lani za Financial Times i rekao kako su, tužbi usprkos, bili dio nevjerojatne poslovne priče koja je promijenila svijet, a slično očekuju i od bitcoina.

Nakon što je Zuckerberg krenuo sa Facebookom, braća su ipak pokušala pokrenuti vlastitu mrežu - ConnectU, ali ugasili su je 2008. godine kad su imali samo 100.000 korisnika, shvativši da se sa istim konceptom ne mogu boriti protiv Facebooka. Iste su godine nastupili i za američku veslačku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Pekingu, a kao dio Oxfordova osmerca sudjelovali su 2010. i u Hrvatskoj na regati 'Sveti Duje' u Splitu.

- Mi smo 2004. godine došli na ideju pokretanja društvene mreže, cilj nam je bio umrežavanje studenata na sveučilištu Harvard, koje smo tada pohađali. Pozvali smo Marka Zuckerberga, za kojega smo znali da ima iskustva s kompjuterskim programima, da nam pomogne napraviti tu mrežu, da je programira.On je na tome radio dva mjeseca, a onda nam se najednom prestao javljati. Uskoro smo shvatili da je Zuckerberg, zajedno s nama nepoznatim ljudima, pokrenuo mrežu koja je nakon nekoga vremena postala prihvaćena u cijelome svijetu – rekli su tada blizanci u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.
 

Rowing - 2010 Xchanging Boat Race - Oxford and Cambridge Training Sessions - River Thames | Autor: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message