Obavijesti

Tech

Komentari 27

Prvi čovjek u svemiru: Gagarin je za sreću urinirao po gumi

Prvi čovjek u svemiru: Gagarin je za sreću urinirao po gumi
1

Lik Jurija Gagarina krasi ovih dana jezero u regiji Rijazan. Na njegovoj zaleđenoj površini iscrtali su ga entuzijasti kako bi obilježili 55 godina od prvog ljudskog leta u Svemir...

VIDEO

Lik Jurija Gagarina krasi ovih dana jezero u regiji Rijazan južno od Moskve. Na njegovoj zaleđenoj površini iscrtali su ga svemirski entuzijasti kako bi obilježili 55 godina od prvog ljudskog leta u Svemir. Ova je godina proglašena i godinom Jurija Gagarina. 

Sovjetski kozmonaut Gagarin 12. travnja 1961. godine postao je prvi čovjek koji je napustio Zemljinu orbitu u vinuo se prema bespućima Svemira. Imao je tek 27 godina. Njegov put u letjelici Vostok trajao je 1 sat i 48 minuta. 

Kapsula je putovala brzinom od 27.400 kilometara na sat. Njome se upravljalo automatski jer medicinsko osoblje i kreatori letjelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagirati na bestežinsko stanje. 

Iskočio padobranom

Kontrolori na Zemlji nakon 25 minuta ustanovili su da je dostigao stabilnu orbitu. Nakon otprilike sat vremena Vostok 1 postavljen je u položaj za uključivanje povratnih raketa. 

Tu je došlo do problema jer Vostokov modul ostao je žicama privezan za kapsulu kojom se Jurij trebao vratiti na Zemlju. Žice su potom izgorjele, a Gagarin je iskočio na visini od sedam kilometara i uspješno se spustio na Zemlju. 

Pravila Međunarodne aeronautičke federacije bila su jasna - astronaut se morao spustiti sa svojom letjelicom da bi se priznao let u svemir. SSSR je Federaciju uspio uvjeriti da je to tako bi bilo, no nekoliko godina kasnije otkriveno je da je Gagarin zapravo iskočio iz Vostoka. 

Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtevale da se pilot mora spustiti sa svojom letelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sleteo sa Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

Misterij Gagarinove smrti

Gagarin je nakon leta u Svemir postao svjetska zvijezda, a dobio je i unaprijeđenje. Sovjetske vlasti prebacile su ga na testiranje zrakoplova MiG pod obrazloženjem da ga žele maknuti od opasnosti. To je, nažalost, završilo kobno.

27. ožujka 1968., Gagarin i njegov istruktor Vladimir Serjegin poginuli su na rutinskom letu u MiG-u 15. Posljednji službeno objavljeni dokumenti, s kojih je tek 2010. skinuta oznaka tajnosti, govore kako je Gagarin naglo zakrenuo MiG-om da bi izbjegao meteorološki balon. Tada j izgubio kontrolu nad avionom što je dovelo do pada i pogibije njega kao i njegovog instruktora Vladimira Serjogina.

Uriniranje za sreću

Gotovo pola stolječa nakon smrti velikog Gagarina neke praznovjerne prakse iz njegova doba i dalje žive. Davne 1961., uoči polaska na put, Gagarin se "olakšao" uz gumu autobusa koji ga je dovezao na kozmodrom Bajkonur odakle je poletio u svemir. To je ubrzo postala tradicija za sve ruske kozmonaute koji na daleki put kreću s tog mjesta. 

Ženski kozmonauti u tome ne moraju sudjelovati, ali neke od njih donose svoj urin i prolijevaju ga također po gumama autobusa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno