Tech

Komentari 11

Prvi hrvatski satelit lansirat će školarci: Ući će u našu povijest

Prvi hrvatski satelit lansirat će školarci: Ući će u našu povijest

Hrvatska je jedna od tri članice EU koja i dalje nije lansirana svoj satelit, zajedno sa Slovenijom i Latvijom. Djeca će ovim projektom pokazati kako mogu ono što odrasli u državi nisu mogli

Hrvatski učenici u sklopu pokreta Croatian Makers započinju projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita - jednog ili više njih. 

Naime, time će pokazati da djeca mogu ono što odrasli u Hrvatskoj nisu mogli. Hrvatska je jedna od tri zemlje EU, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala satelit. 

Istovremeno, Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM je u hrvatskim školama stvorio pokret Croatian Makers kojem pripada oko 100 tisuća djece. 

Nanosateliti omogućavaju povoljnu implementaciju svemirskih tehnologija i svemirskih istraživanja i za edukativne ustanove. Nanosateliti su jedan od zadnjih primjera radikalnog padanja barijera u znanosti, koji predstavljaju dramatično smanjivanje dimenzija i zahtjevnosti, pa se uz radikalno manja sredstva može uključiti širi krug sudionika, uz zadržavanje visoke kvalitete rezultata.

Više informacija i kako se prijaviti za lansiranje možete pogledati na stranici Croatian Makersa