Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
11 komentara

Prvi put: 13.000 maturanata piše probni esej iz hrvatskog

Probni esej treba poslužiti maturantima da testiraju svoje znanje, ali će se testirati i tehnološke mogućnosti za ispite državne mature. Svima koji pišu bit će opravdan izostanak iz virtualnih učionica

Foto: pixaby
11 komentara

Više od 13.000 maturanata u utorak piše probni online esej iz hrvatskog jezika. Ovo je prvi put da se bilo koji test državne mature provodi na ovaj način, u virtualnom okruženju. Pišu ga maturanti koji su se za probni esej prijavili, te služi tome da, kako je ministrica Divjak najavila nekoliko puta, provjere svoje znanje i pripreme se za pravi esej. Cilj je ovog projekta, naglašava se, omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature. Taj virtualni esej piše se s početkom u 10 sati na platformi Loomen, na kojoj je Ministarstvo organiziralo i sve online edukacije nastavnika i učitelja.

Esej je ove godine, za razliku od prošle dvije, dio testa državne mature iz hrvatskog jezika, ali se neće pojedinačno bodovati. Inače, nakon zbunjujućih informacija oko toga što će se polagati, a što ne, u petak je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio konačni Kalendar provedbe obaveznih i izbornih predmeta na državnoj maturi.

- Učenici se trebaju prijaviti na sustav 15 minuta prije početka pisanja, dakle u 9,45. Tih 15 minuta su im na raspolaganju za čitanje uputa u kojima će se naći informacije o trajanju pisanja eseja, ikone za brojanje riječi i sl. Učenici će imati na raspolaganju 160 minuta za pisanje eseja, kako je i inače predviđeno. Učenici koji su pristali na videonadzor, bit će praćeni tijekom pisanja, takav se tehnički postupak provodi radi ispitivanja mogućnosti sustava za pisanje ispita državne mature - pojasnili su iz MZO-a, a prenosi portal srednja.hr.
Također, maturantima koji sudjeluju u probnom eseju bit će ispričan izostanak s nastave.

Podsjetimo, obavezni predmeti ovogodišnje državne mature, A i B razina, polagat će se od ponedjeljka 8. lipnja do srijede 24. lipnja, a izborni predmeti polagat će se od četvrtka 25. lipnja do petka 3. srpnja.

Na ispitima hrvatskog jezika i matematike ove se godine iznimno neće polagati gradivo drugog polugodišta 4. razreda.

Škole se već pripremaju za provođenje državnih matura prema epidemiološkim mjerama, a šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak je objavio kako će i maturanti u samoizolaciji moći polagati državnu maturu.

- Konačni zaključak nas nekoliko epidemiologa je da trebaju pisati maturu jer su to zdrava djeca i ako stave masku, neće biti problema - objasnio je Capak. 

Ministarstvo je za maturante pokrenulo i posebnu grupu na Viberu Maturanti 2020., u koju se prema riječima ministrice dosad prijavilo gotovo 6000. maturanata.

Tema: Bolje obrazovanje 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Message