Punat u borbi protiv gužvi uveo A1 pametni parking: 'Povećat ćemo protočnost i smanjiti CO2' | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 1

Punat u borbi protiv gužvi uveo A1 pametni parking: 'Povećat ćemo protočnost i smanjiti CO2'

Punat u borbi protiv gužvi uveo A1 pametni parking: 'Povećat ćemo protočnost i smanjiti CO2'
3

Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 % svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta

VIDEO

Kako bi se smanjile prometne gužve te mještanima i gostima olakšao pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, odsad je u Puntu na Krku dostupan sustav pametnog parkinga, koji pokriva tri parkirališta na lokacijama Vele vode i Pod topol s ukupno 134 parkirna mjesta. Ovo je usluga koju je uvela A1 Hrvatska u suradnji s Općinom Punat, a omogućit će vlasnicima vozila da putem mobilne aplikacije A1 Smart Parking na svojem telefonu brzo i jednostavno dobiju informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći, uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila.

U Puntu kao turističkoj destinaciji očekuju da će ovo  rješenje donijeti brojne prednosti kao što su rasterećenje prometa od gužvi i značajna ušteda vremena pri pronalasku parkinga, čime se također smanjuju emisije štetnih plinova, doprinosi očuvanju okoliša i povećava kvaliteta boravka turista.

- Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 % svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te doprinijeti uštedi energije i smanjenu emisije CO2. Zahvaljujem našem partneru A1 Hrvatska na odličnoj suradnji i podršci - izjavio je Daniel Strčić, načelnik Općine Punat.

Projekt su realizirali uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je Općini Punat dodijelio sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja u prometu, a A1 Hrvatska odabrana je za implementaciju sustava na javnom natječaju koji je raspisala Općina.

- Sustav pametnog parkinga povećat će zadovoljstvo svih sudionika u prometu. Mještanima i turistima uštedjet će vrijeme i umanjiti stresne situacije vožnje u krug do pronalaska slobodnog parkirališnog mjesta, a Općini pružiti napredni alat za učinkovitije upravljanje prometom. Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima - izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Uvođenje najnovijih tehnologija mobilnosti ključno je kako bi se osigurala visoka razina javnih usluga u Hrvatskoj kao popularnoj turističkoj destinaciji, a pametni parking samo je jedno u nizu pametnih rješenja koje nudi A1 Hrvatska. Među njima su i pametne kante za zbrinjavanje otpada, napredna senzorika za očitanje kakvoće zraka te pametna brojila za potrošnju plina. Sva navedena rješenja omogućuju automatizaciju poslova redovitim izvještavanjem o svojem stanju, nudeći jednostavnost korištenja za krajnjeg korisnika, ali i pristup mnogobrojnim korisnim informacijama od strane tvrtki koje održavaju rad tih sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Rimac objavio video: Otkrivamo robotaksi, bit ćete iznenađeni
ZA DESETAK DANA

Rimac objavio video: Otkrivamo robotaksi, bit ćete iznenađeni

Pokazat ćemo vozilo, otkriti ime i pokazati mnoge druge stvari vezane za to. To je nešto jako specijalno, bit ćete iznenađeni - govori Rimac u videu koji je snimio u svojem kampusu

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...
Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao
od 16. do 22. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao

Od 18.6. Ribe će intenzivno izlaziti i družiti se s prijateljima te u takvom ozračju sresti zanimljivu osobu. Nadomak su flertu koji će se brzo pretvoriti u zavođenje, strast i ljubav