Obavijesti

Tech

Komentari 15

Pune četiri godine, 1461 dan, borimo se za bolje obrazovanje

Pune četiri godine, 1461 dan, borimo se za bolje obrazovanje
8

Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera u ponedjeljak, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb po četvrti put okuplja vodeće stručnjake u obrazovanju

VIDEO

U utorak 4. studenog 2014., 24sata objavila su posebno izdanje posvećeno - obrazovanju.
A 1461 dan kasnije, u organizaciji 24sata i partnera, po četvrti put na pozornici Obrtničke komore Zagreb, na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" dajemo riječ nekima od najvećih hrvatskih i regionalnih stručnjaka za obrazovanje i pedagogiju.
Tri predavanja, tri panela, predstavljanje inovativnih inicijativa, otkrivanje najnovijih rezultata velikog istraživanja Instituta za društvena istraživanja - sve vas to čeka na najvećoj konferenciji o obrazovanju. Svoje ideje i nove projekte predstavit će Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu, Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme i viši znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Nenad Bakić, jedan od osnivača inicijative Croatian Makers i mnogi drugi. 

Prosvjedi i 'Škola za život'

U kampanji našeg lista “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” već pune četiri godine svakodnevno pratimo i obrađujemo najvažnije, najbolnije, ali i najsvjetlije teme u području koje oblikuje ne samo cijelo naše društvo, već i našu budućnost. A u ove četiri godine puno toga se promijenilo.
Više od 20 godina od prošle reforme, ove je jeseni u 54 osnovne i srednje škole započeo eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za život”. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak reformu i službeno planira uvesti u sve škole od sljedeće školske godine.
A “Školi za život” prethodile su dvije godine masovnih prosvjeda.
U lipnju 2016. i 2017. na ulice hrvatskih gradova su izašli deseci tisuća građana odlučnih da obrazovanje i kurikularnu reformu ne žele prepustiti političkoj trgovini. Struka mora imati zadnju riječ, mora imati pravo odlučiti u kojem smjeru trebamo ići dalje u razvijanju našeg najvažnijeg resursa - obrazovanih mladih ljudi, koji znaju kritički razmišljati, koji se mogu uključiti u svjetska tržišta rada i koji mogu i žele graditi svoju domovinu svojim znanjem, idejama i vještinama.
I upravo davanje javne riječi struci i stručnjacima odigralo je iznimnu ulogu u razvijanju svijesti cijelog društva o važnosti obrazovanja. Prepoznali smo to i u 24sata. Predstavili smo više od 800 nastavnika, predavača, projekata i učenika, te smo objavili više od 400 priča o malim genijalcima i profesorima koji ruše barijere. Potom smo, uz kampanju u tiskanom i web izdanju, u studenom 2017. pokrenuli i najveću konferenciju o obrazovanju u Hrvatskoj.


Ivan Đikić, ministrica Blaženka Divjak, Boris Jokić, Ivica Puljak, Mislav Ante Omazić, ministar rada Marko Pavić, švedski veleposlanik Lars Schmidt, samo su neki od sudionika tri konferencije u ovih godinu dana, kojima smo odlučili još više otvoriti prostor javne rasprave o obrazovanju.

Temelj kvalitetnog društva

- Reforma kurikuluma i šira reforma svih stupnjeva obrazovanja su nužno potrebni. Pri uvođenju novosti u bilo koji sustav eksperimentiranje je neophodno. Pri tome se nikome neće nanijeti šteta - poručili su naši čitatelji na Facebook stranicama.
I stoga cemo suočiti stručnjake iz Ministarstva obrazovanja i one koji su sudjelovali u izradi kurikularnih programa i ne slažu se s provedbom reforme, nastavnike koji te programe provode, kao i stručnjake specijalizirane za pedagogiju, logopediju i dječju psihologiju, ali i roditelje koji žele da se hrvatsko školstvo napokon makne iz prošlog stoljeća.
24sata, kao jedna od najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj, već pune tri godine promovira bolje obrazovanje. Činimo to jer smatramo da je obrazovanje temelj kvalitetnog društva i zdravije budućnosti za sve nas. Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" još je jedan korak na tome putu.

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera: RBA, Pliva, Podravka, INA, Coca-Cola, RRiF i Obrtnička komora Zagreb, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto