Obavijesti

Tech

Komentari 0

Raskrinkano: 5 neistinitih pravila o punjenu mobitela

Raskrinkano: 5 neistinitih pravila o punjenu mobitela
1

Sigurno ste čuli neke od savjeta za ispravno punjenje mobitela -od obaveznog originalnog punjača do nekorištenja mobitela dok se puni. Ti su savjeti - zabluda.

VIDEO

Otkako postoje gadgeti, postoje i brojni mitovi o njihovom pravilnom korištenju. Neki korisnici ih se slijepo pridržavaju, nepotrebno si komplicirajući život, dok je u većini slučajeva riječ o pravilima koja su mogla biti korisna prije mnogo godina, na starijim modelima telefona, dok danas više 'ne drže vodu'.

Mnogo takvih mitova veže se uz pravilno punjenje mobitela i čuvanje baterije na mobitelu. Baterije su kroz godine napredovale, kao i mobiteli. Vijek trajanja im je dulji, korištenje lakše, te je došlo vrijeme da neka pravila zauvijek umirovimo.

1. Koristite samo i isključivo originalni punjač

Jedan od najpopularnijih mitova je uvjerenje da za punjenje svog ljubimca smijete koristiti samo isključivo onaj model punjača koji mu je namijenio proizvođač. Dok je istina da jeftini punjači nepoznatih proizvođača neće dugo trajati i vjerojatno ćete ih moći baciti u smeće nakon kratkog korištenja, kao i da postoji mogućnost da korištenjem istih oštetite bateriju i telefon, istina je i da se univerzalni punjači razlikuju u kvaliteti i nisu svi loši. Velik broj renomiranih proizvođača nudi univerzalne punjače odlične kvalitete i pristupačne cijene koji savršeno mogu zamijeniti onaj koji ste dobili uz mobitel.

2. Ne smijete koristiti vaš mobitel dok se puni

Postoje zastrašujuća iskustva iz prošlosti zbog kojih je ovaj mit nastao. Priče o mobitelima koji su eksplodirali ili počeli gorjeti tijekom punjenja već godinama kruže među korisnicima. No, ako koristite ispravan uređaj u kombinaciji s ispravnim i kvalitetnim punjačem nema razloga za strah.

3. Predugo punjenje uništava bateriju

Moderne baterije prekinut će punjenje nakon što se napune do 100 posto kapaciteta. Slobodno ostavite svog ljubimca na punjenju preko noći.

4. Za razliku od drugih uređaja, mobitel nikad ne treba gasiti

Stručnjaci savjetuju da barem jednom tjedno isključite mobitel i ostavite ga ugašenog nekoliko sati. Osim što ćete produljiti vijek upotrebljivosti baterije na mobitelu, kad ga opet uključite uređaj će i brže raditi.

5. Pustite bateriju da se potpuno isprazni pa tek onda priključite mobitel na punjač

Istina je zapravo sasvim suprotna. Litijske baterije, kakve koristimo u pametnim telefonima imaju ograničen vijek trajanja i određen broj punjenja koja mogu primiti. Zbog toga je bolje mobitel napuniti prije nego se potpuno isprazni i ugasi, jer svako potpuno pražnjenje podrazumijeva i jedan ciklus punjenja manje.

Kako punite mobitel? Jeste li znali za neki od ovih mitova, hoćete li promijeniti navike? Recite nam u komentarima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama