Obavijesti

Tech

Komentari 12

Rat za patente: Tehno divovi tuže Google, Samsung, HTC...

Rat za patente: Tehno divovi tuže Google, Samsung, HTC...
1

U najnovijem potezu u ratu oko patenata, Rockstar konzorcij tuži Google i tvrtke koje koriste Android, navodeći da su prekršili sedam Nortelovih vrijednih patenata

VIDEO

Kanadski telekom Nortel bankrotirao je 2009. godine, a dvije godine kasnije na aukciji je prodao svoju najskuplju robu, 6000 patenata među kojima su 4G inovacije i druge tehnologije. 

Google se također natjecao za patente, ali nije ih dobio, već su oni otišli konzorciju Rockstar u kojem su Microsoft, Apple, Ericsson, Sony i BlackBerry (RIM). Oni su ponudili 4,5 milijarde dolara za patente, a sada su zbog kršenja patentnih prava tužili Google, Samsung, HTC i druge kompanije koje koriste Android. Tužbom se navodi da je Google prekršio sedam patenata vezanih uz online pretragu. 

Kako piše BBC, ovo je najnoviji potez u ratu oko patenata diljem svijeta, a glavni razlog je borba za dominaciju na svjetskom mobilnom tržištu. Apple je u listopadu pristao na pet godina zaustaviti pokretanje tužbi za kršenje patenata, nakon što su je EU rekla da guše konkurenciju. Prijetila im je kazna  od 18,3 milijardi eura. Motorola je također bila optužena za slično ponašanje, a Samsung i Apple trenutno se tuže u više od 10 zemalja.

No, stručnjaci kažu da u ovim parnicama najviše pate korisnici. Suosnivač Applea, Steve Wozniak rekao je u subotu kako vidi puno dobrih stvari na Samsungu koje bi htio i na iPhoneu te da je njegova želja da tvrtke dijele dobru tehnologiju. Kaže da bi uređaji bili puno bolji da su kompatibilniji. 

No, tužba Rockstara baš i ne ukazuje da je takav scenarij realan.

Samsung prodao više telefona od Nokije, Applea i LG-ja skupa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.