Obavijesti

Tech

Komentari 17

Razbio im se modul na Marsu, sad traže još 400 milijuna eura

Razbio im se modul na Marsu, sad traže još 400 milijuna eura
1

Cilj ExoMarsa je potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života, a kako bi dovršili misiju, ESA treba "malo više od 400 milijuna eura, u što je uključen sav tehnički rad za dovođenje vozila u fazu lansiranja",

VIDEO

Samo mjesec dana nakon što se njihov skupi modul razbio o površinu Marsa, Europska svemirska agencija (ESA) od svojih je država članica u petak zatražila da daju dodatnih 400 milijuna eura za dovršetak ExoMars misije istraživanja tog planeta. 

U sklopu te misije u dva dijela u listopadu je u orbitu uspješno poslana svemirska letjelica, no modul koji je dizajniran da pripremi teren za mobilni rover koji je trebao stići 2020. razbio se na površini Marsa.

Cilj ExoMarsa je potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života.

Kako bi dovršila misiju, ESA-i je potrebno "malo više od 400 milijuna eura, u što je uključen sav tehnički rad za dovođenje vozila u fazu lansiranja", rekao je David Parker, direktor ESA-inog programa za ljudski let i robotska istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministri 23 država koje podržavaju europski svemirski program, uključujući Kanadu, odlučit će o tome hoće li pokriti novonastale troškove na idućem susretu koji će se idućeg četvrtka i petka održati u Lucernu u Švicarskoj.

Predsjednik ESA-e Jan Woerner upozorio je ranije ovog mjeseca da će ExoMars, čiji je proračun ranije iznosio 1,5 milijardi eura, trebati još "nekoliko stotina milijuna" kako bi se projekt dovršio. 

Problemi oko financiranja već su odgodili lansiranje rovera za dvije godine. 

Nakon što je obrađena gomila podataka, ESA je u četvrtak objavila da je modulu Schiaparelli koji se razbio na površini Marsa zakazalo računalno mjerenje rotacije. 

Zbog toga su se padobran, zaštitni toplinski štit i potisnici za kočenje pokrenuli prekasno, pa je modul udario u površinu Marsa brzinom od 540 kilometara na sat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....