Obavijesti

Tech

Komentari 4

Razvijamo programe koji utječu na mentalni sklop ljudi

Razvijamo programe koji utječu na mentalni sklop ljudi
2

Najvažnije vještine su znati inspirirati i motivirati ljude, biti dobar tim lider, dobar komunikator i znati pravovaljano određivati prioritete. Pored vještina su vrlo važni i otvorenost, proaktivnost i prije svega vizionarstvo.

VIDEO

Ekskluzivni edukativni partner ovogodišnje konferencije Digital Takeover je IEDC-Poslovna škola Bled, jedna od vodećih međunarodnih institucija takve vrste u Europi te jedna od najuglednijih poslovnih škola na svijetu. O njihovom inovativnom programu, edukaciji visokog menadžmenta i digitalnim trendovima govori profesorica Danica Purg, osnivačica IEDC škole.

IEDC–Poslovna škola Bled nagrađivana je škola, s nizom priznanja, svrstava se uz bok vodećim međunarodnim institucijama za razvoj menadžmenta u Europi. Osim inovativnog programa, što ističe upravo ovu školu da ima toliko dugo kontinuirani svjetski ugled?

Kao osnivačica projekta odlučila sam da IEDC bude međunarodna škola već od samog početka, zato pozvala strane profesore i poslovne ljude da predaju na školi. Time smo odredili i da engleski bude službeni jezik škole. Već tada sam bila jako aktivna u međunarodnim organizacijama koje su se bavile školovanjem menadžera i sa svojim kolegama iz Srednje i Istočne Europe uspostavila Udrugu CEEMAN. CEEMAN je danas međunarodna udruga za razvoj menadžmenta s ciljem ubrzanja rasta kvalitete menadžmenta i ima 230 članova iz 55 zemalja u Europi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Njena Međunarodna akademija za razvoj profesora menadžmenta postoji već dvadeset godina i ima skoro tisuću diplomaca iz cijelog svijeta.

Koje edukacijske programe škole biste posebno izdvojili, kao nešto što ne postoji u drugim sličnim školama u svijetu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije više od 25 godina smo prvi u sve naše vremenski duže programe uključili obavezan predmet poslovne etike.

S vremenom smo uvidjeli da svijet traži drugačije načine razmišljanja i sposobnosti, pa smo zato kao jedna od prvih škola razvili učenje voditeljstva uz pomoć umjetnosti, a za profesore pozvali glazbenike, likovne umjetnike, redatelje. Kanadski pijanist bio je 5 godina zaposlen u našoj školi. Umjetničko stvaralaštvo pomaže polaznicima škole da što bolje vrednuju nove poslovne ideje, proizvode i usluge. Ovakav način edukacije ujedno razvija sposobnosti timskog rada, imaginacije i improvizacije koje su jako važne u današnjem svijetu strelovitih promjena. Od muzike npr. učimo kako postati bolji slušalac, a od likovne umjetnosti kako biti bolji promatrač. Jedna i druga sposobnost važne su za uspjeh u menadžmentu. U međuvremenu smo uz potporu Coca-Cole uspjeli uspostaviti katedru za "održivi razvoj i etiku".

U prošloj godini osnovali smo Svjetski institut za održivi razvoj i etičnost - WISE, koji ima za cilj putem istraživanja služiti profesionalcima na području održivog poslovanja unutar rastućih gospodarstava. Glavna zadaća instituta je razviti istraživački i obrazovni program kako bi se pokrenula integrirana održivost i olakšala primjena najboljih praksi unutar gospodarstava u razvoju.

Koji su glavni ciljevi u daljnem razvoju IEDC – Poslovne škole Bled te samim time u osmišljavanju novih programa?

Trudimo se razvijati programe koji utječu na mentalni sklop ljudi. Puno funkcionalnog znanja može se naučiti na on-line seminarima; a u budućnosti sudionici će biti više zainteresirani za razvoj vođenja, za razmjenu iskustava i mudrosti s iskusnijim poslovnim liderima, za razvoj kreativnosti, imaginacije, razvijanje osjećaja, nužnih karakteristika i vještina u globaliziranom svijetu „big i deep data“.

Kao jedan od osnivača škole IEDC, što vas je inspiriralo da odaberete život edukatora. Možete li nam ukratko opisati svoj poslovni put i koja je tajna vašeg uspjeha.

Bila sam edukator već u ranoj mladosti. Bila sam znatiželjna, željela sam učiti i prenositi ono što sam naučila na druge. To je moj talent. Znatiželjna sam i volim komunicirati. Stoga nije čudno što sam počela svoj rad u novinarstvu, a potom sam prešla na sociologiju. Magistarski sam napisala o idejama sudjelovanja i samoupravljanja u Francuskoj, a doktorat o srodnim temama u Nizozemskoj. Već prije 21. godine posjetila sam 25 zemalja.

I škola i vi kao profesor, dio ste procesa digitalne transformacije. Štoviše, predvodite u trendovima. Od kuda crpite nova znanja i koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u IEDC Bled?

Znanje i informacije o digitalizaciji dobivam od svojih profesora koji su na tom području vodeći. Nadalje, znanje dobivam kroz konferencije koje organiziramo u udruzi CEEMAN, kao i kroz aktivnosti IEDC-a u našem Europskom centru za vođenje (ELC) i na godišnjem HR i predsjedničkim forumima na našoj školi. I naravno čitajući literaturu na tom području.

Možete li reći nešto više o vašem Digital transformation programu, namijenjenom srednjem i visokim menadžmentu. Kakve alate te znanja pruža liderima danas?

Već sam vam dala dio odgovora. Prije nekoliko godina odlučili smo organizirati specijalizirani program o digitalizaciji. O nužnosti toga saznali smo u redovitim kontaktima s našim klijentima i tvrtkama koje su nas informirale o izazovima na tom području. Kroz suradnju s našim profesorima pomogli smo im da se transformiraju i ubrzaju razvoj. Taj proces se ne zaustavlja, jer su izazovi permanentni.

U vašoj školi ističete obrazovanje zasnovano na vrijednostima. Koje su to vrijednosti po vama iznimno važne u današnjem svijetu disrupcije i inovacija?

Naše vrijednosti temelje se na društvenoj odgovornosti i transparentnosti.

Na IEDC-u predaju neki od najeminentnijim svjetskih profesora i konzultanta. Koga biste istaknuli od novijih predavača na IEDC- u i zbog čega.

Profesori Pierre Casse i Juan Serrano su najinspirativniji profesori vodstva u našoj školi. Paul Claudel dodaje voditeljstvu u posljednje vrijeme i utjecaj digitalizacije. Joe Peppard sa M.I.T., koji dolazi često, je velik stručnjak za digitalizaciju, a Daniel Susskind za umjetnu inteligenciju.

Koje vještine danas nužno mora posjedovati uspješan poslovni lider?

Najvažnije vještine su znati inspirirati i motivirati ljude, biti dobar tim lider, dobar komunikator i znati pravovaljano određivati prioritete. Pored vještina su vrlo važni i otvorenost prema drugim kulturama, proaktivnost i prije svega vizionarstvo.

Koliko su brza i cjelovita transformacija ekonomije utjecale na rad vaše škole i kada ste u vaše programe uključili digitalne aspekte poslovanje? Imate li u planu ove godine pokrenuti neke nove programe?

IEDC je organiziran da bude fleksibilan. Stoga radimo s malim vlastitim krugom profesora i s velikom grupom vanjskih profesora iz najboljih poslovnih škola iz cijelog svijeta. Na taj način se možemo stalno prilagođavati novim zahtjevima poslovanja. Mi smo butik škola. Iz tog razloga ne razvijamo opsežne obrazovne proizvode i usluge za masovno tržište. Koristimo „high-tech“ samo tamo gdje pomaže našem „high-touch“ pristupu. Od naših profesora funkcionalnog znanja očekujemo da u svojim programima interpretiraju i trendove na području umjetne inteligencije i big data te nastavljamo organizirati posebne programe na te teme za poslovne lidere. Jer digitalizacija donosi i nove etičke izazove, naravno je, da posvećujemo više pozornosti i tim izazovima.

Koga biste izdvojili kao uspješan primjer digitalne transformacije kompanije u regiji i zašto?

Pogledajte sektor bankarstva i osiguranja koji djeluje potpuno drugačije nego prije pet godina. I prednjače u tom aspektu. Farmaceutska industrija u tom pogledu nije tako aktivna kako bi se očekivalo.

Na međunarodnom tržištu je sve veći broj inovativnih lidera i mladih startupova koji dolaze upravo s područja Istočne i Srednje Europe. Što je po vama razlog tome?

Matematika i informatika oduvijek su bili na visokoj razini u zemljama srednje i istočne Europe. Stoga je normalno da se u CEE-u mogu naći mnoga nova poduzeća / start-up poduzeća. U nedostatku velikih tvrtki, prostor za nove inicijative je velik. Mladi ljudi su vrlo povezani s najboljim institutima u svijetu i često prepoznaju nove uporabne ideje za praksu.

Konferencija Digital Takeover okuplja neke od najvećih domaćih i svjetskih stručnjaka. Koji je po vama značaj jedne takve konferencije?

Takva konferencija je iznimno važna kako bi se povećala svijest o važnosti ulaganja u razvoj i održavao kontakt sa naprednim događanjem u svijetu.

Poseban fokus ovogodišnje konferencije stavljen je na edukaciju, inspirativne primjere i uspješna konkretna rješenja za razvoj kompanija. Što biste poručili gostima konferencije kada je riječ o edukaciji te cjeloživotnom obrazovanju?

"Cjeloživotno" učenje može se zamijeniti "učenjem kao načinom života". Danas važi "učiti se" ili "umiroviti se". U bilo kojoj profesiji morate biti otvoreni za nove informacije i nove načine obavljanja stvari. Poznato je da što više znate, što više razumijete i vidite, brže ovladate novim znanjem. Dakle, obrazovanje je najbolja investicija koju možete napraviti za sebe, svoju tvrtku i društvo u cjelini.

Na ovogodišnjoj konferenciji Digital Takeover predavat će između ostalih i Kjell A. Nordstrom, jedan od top svjetskih mislilaca. Koji govornici vas inspiriraju i koje biste preporučili današnjim liderima?

Vrlo sam inspirirana Richardom i Danielom Susskindom iz Oxforda, autorima knjige "Budućnost profesija", u kojoj razmatraju kako će se tehnologija prenijeti u rad ljudskih stručnjaka. Daniel Susskind predstavio je temu "Umjetna inteligencija i voditeljstvo" na našem Predsjedničkom forumu prošlog studenog.

Konferencija Digital Takeover održava se 12. ožujka u Cinestaru Branimir Centra Zagreb. Ekskluzivni edukacijski partner konferencije je IEDC-Poslovna škola Bled. Sve novosti vezane uz konferenciju pratite na službenoj stranici i Facebooku.

Produljili smo early bird do 10. veljače! Požurite po kotizaciju po cijeni od  1.375 kn. Redovna cijena iznosi 2.400 kn, a last minute 2.800 kn. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh
DIGITAL TAKEOVER

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja
ZNAČAJNA UŠTEDA

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja

Ljetna sezonska sniženja su završila, no to ne znači i kraj popustima i niskim cijenama. Ako pomnije pratimo ponude u trgovinama i web shopovima, proizvode po sniženim cijenama možemo kupovati tijekom cijele godine
Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska
Marka iz budućnosti

Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska

Uskoro će se na domaćem tržištu pojaviti prva digitalno-analogna kombinacija poštanske marke, čiji će dio služiti za uobičajeno slanje pošte, a dio za korištenje na blockchainu