Obavijesti

Tech

Komentari 14

Renault predstavio novi Clio, ima manje i štedljivije motore

Renault predstavio novi Clio, ima manje i štedljivije motore
13

Novi Clio dizajnom se oslanja na koncept DeZir, a u odnosu na prethodnika auto je niži, širi i duži. Od motora se ističe trocilindrični TCe od 900 'kubika' i sa 90 'konja'

VIDEO

Renault je u utorak otkrio prve fotografije i službene detalje o novoj generaciji Clija koji će svoju premijeru doživjeti na pariškom salonu automobila u rujnu. 

Clio će dolaziti samo u verziji s pet vrata, s time da su kvake za stražnja vrata skrivene u okviru pa djeluje kao da se radi o sportskijem trovratnom autu. Na dosta sportski dizajn je utjecao koncept DeZir, a radi se i o prvom modelu iza kojeg stoji Laurens van den Acker, a koji će zacrtati buduću dizajnerski izričaj francuskog proizvođača. 

Kako navode u Renaultu, želja je bila prenijeti stil i emocije s koncepta na proizvodni model, a Clio, dodaju, ispunjava te želje. 

U odnosu na prethodnika auto je niži, ali i širi te duži, a dolazit će u osam boja. Nov je i dizajn unutrašnjosti s digitalnim brzinomjerom te novim multimedijalnim sustavom na središnjoj konzoli. 

Manji i štedljiviji motori za novi auto

Novi Clio će biti prvi Renaultov model s trocilindričnim TCe motorom obujma 900 'kubika', sa Stop&Start funkcijom te 90 KS. Navodi se i (tvornička) potrošnja od 4,3 litre te okretni moment od 135Nm pri 2500 o/min.

Tu je i novi 1,5 dCi motor sa Stop&Start funkcijom te 220 Nm okretnog momenta pri 170 o/min i potrošnjom od samo 3,2 litre dizela. 

Uz Clio će se moći odabrati i 1,2 litreni TCe motor sa 120 KS, dvostrukom spojkom i šest brzina. Renault navodi okretni moment od 190Nm pri 1750 o/min. Taj motor je trenutno u procesu homologacije, i trebao bi biti dostupan sljedeće godine. 

Aplikacije i multimedija

Kupcima nove generacije Clija na raspolaganju će biti niz detalja kojima će moći personalizirati automobil, od kućišta retrovizora, materijala, volana...

Multimedijalni sustav R-Link koji je viđen na modelu Zoe još na ženevskom sajmu automobila, u Cliju će također biti opcija. Radi se o 7 inčnom ekranu osjetljivom na dodir s glasovnim komandama. U njemu će biti TomTom navigacija, a sustav je povezan s elektronikom automobila te analizira ponašanje vozača i savjetuje kako smanjiti potrošnju. Vozači će moći za svoj Clio skidati i aplikacije, baš kao i na mobitelu. Clio će dolaziti i s kvalitetnijim zvučnicima te Bluetooth radijom. 

Auto će se proizvoditi u Francuskoj i Turskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'
ROBOT SVE ODRAĐUJE

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'

Prvi svjetski 'sustav za presađivanje glave' je predstavljen javnosti s nadom da će početi s radom u roku od osam godina

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove
CARINSKI RAT

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover dijelove, a Volkswagen je proizvodio automobile s dijelovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je u SAD-u zabranjena zbog prisilnog rada Ujgura, stoji u izvješću odbora američkog Senata za financije.
Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem
CARINSKI RAT

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem

Carine na uvoz kineskih vozila u Europu i SAD "velika su zamka za zemlje koje ih se odluče uvesti", a zapadne proizvođače automobila neće poštedjeti restrukturiranja