Obavijesti

Tech

Komentari 26

Revolucija rezolucija: Ultra HD stiže i na naše radne monitore

Revolucija rezolucija: Ultra HD stiže i na naše radne monitore
8

Detalji u kojima ćete uživati kad pokrenete igru ili film ostavit će vas bez daha, ali 4K monitori još su skupi, trebaju snažna računala, a u Windowsima nisu praktični

VIDEO

Sad je već svima prilično jasno da revolucija u rezolucijama dolazi na sve ekrane koji nas okružuju. Ultra HD ili 4K više ne zvuči kao potpuna nepoznanica, a za one koji još ne znaju što je to i koja je razlika u odnosu na standardne Full HD ekrane, riječ je o najnovijem videostandardu koji prikazuje rezoluciju od 3840x2160 piksela. To znači da na istom ekranu vidimo četiri puta više piksela od Full HD-a. Slika je puno oštrija, s detaljima od kojih zastaje dah, a razlika u dojmu i kvaliteti slike je kao kad smo prvi put vidjeli Full HD u odnosu na standardnu rezoluciju. Sad takva rezolucija dolazi i na sve više monitora na kojima se igramo i radimo.

Četiri puta više detalja

Ultra HD monitori i televizori i dalje su prilično skupi, no cijena im stalno pada te polako dolazi u okvir pristupačnog. Tako se 28-inčni monitor kod nas može danas kupiti za 3600 kuna, a najskupljim Dellovim modelima cijena je iznad 17.000 kuna. Pravo pitanje koje se javlja kod Ultra HD monitora je što ćete moći na njemu raditi i ima li smisla već sad kupiti takav monitor. 

Mnogi od njih reklamiraju se kao uređaji za profesionalce i ovdje je jasno zbog čega bi netko trebao takav monitor. Obrada videa ili fotografija, dizajn, sve je to puno lakše na ovako velikim ekranima koji imaju vjeran prikaz boja i dovoljno prostora za paralelan rad s nekoliko otvorenih prozora. Ali što je s korisnicima koji računalo koriste uglavnom za igranje igara, gledanje filmova, surfanje i povremeni rad? Filmovi u 4K rezoluciji izgledaju spektakularno. kad pogledate takav sadržaj, bit će jasno zbog čega je to sljedeća velika stvar. No njih prati nekoliko velikih problema, a prvi je dostupnost. Gotovo da i nema ozbiljnog sadržaja u Ultra HD rezoluciji, a i proizvođači televizora filmove ograničavaju na svoje uređaje. Na računalu ćete biti ograničeni na YouTube i kratke videozapise koji na raznim stranicama tek služe kao demonstracija 4K prikaza. nema diskova s 4Ksadržajem, ne emitira se neki program, a da biste i gledali 4K preko videoservisa, poput Netflixa, trebat će vam iznimno brza veza. Ultra HD filmovi pak do punog izražaja dolaze na televizorima od 55 i više inča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od sreće do muke - 4K igranje i rad u Windowsima

Većina najnovijih igara na Ultra HD rezoluciji izgleda spektakularno. Vizualna razlika i razina detalja u “Battlefieldu 4” ili “Fifi 15” tolika je da će vas ekran “hipnotizirati”. Najzahtjevnije igre tražit će i puno snažnije računalo, tako da se tu javlja i drugi problem. Dok monitorima pada cijena, ostali hardver je i dalje prilično skup, a da bi vizualno “teške” igre tekle glatko i bez ikakvog trzanja, potreban je prilično snažan hardver jer se i najsnažnije igre muče s glatkim prikazom u zadovoljavajućem broju FPS-a. 

Korištenje ovakvih monitora za multimediju i grafičke alate itekako ima smisla, no ako računalo koristite pretežito za surfanje internetom, pregledavanje profila na Facebooku ili osnovni svakodnevni rad, njegova kupnja nije opravdana. Naime, pri 4K rezoluciji Facebook i razni portali na kojima najčešće surfate zauzet će tek mali dio na sredini ekrana, a ostatak ekrana bit će praktički neiskorišten ili ga možete popuniti otvaranjem novih prozora. Izbornici i ikone u internetskim pretraživačima ili većini programa također su iznimno sitni. Rezoluciju možete smanjiti, no onda se gubi smisao 4K monitora. Internetski pretraživači imaju opciju zumiranja slike, no tada dolazi do zamućivanja i takva uvećana slika jednostavno nije ugodna. Pretraživači poput Googleova Chromea ili Firefoxa koriste različite tehnologije zumiranju i držite se onoga koji prikazuje vama najugodniju sliku.

Asus i Ultra HD monitorom misli na igrače

Asus

Uz 4K rezoluciju na 28 inča dijagonale, Ausov PB287Q dolazi s 330 cd/m2 osvjetljenjem, a podržava i prikaz slike u slici, koju vidite u uglu ekrana. Opremljen je i nizom Asusovih tehnologija koje će optimizirati prikaz slike ili videa u raznim uvjetima osvjetljenja.

Uz odličan i povoljan Dell napravite više

Dell

Dellov 28-inčni P2815Q monitor spada među povoljnije Ultra HD ekrane. Dolazi s TN panelom koji se može zakrenuti, a dostupan je i niz ulaza na koje možete spojiti razne uređaje. Mana mu je nedostatak podrške za prikaz 60 Hz slike, no kvaliteta prikaza je odlična.

Uz AOC Ultra HD vidjet ćete svaki detalj

AOC

AOC u2868Pqu monitor prikazat će Ultra HD sliku pri 60 Hz, a uz svjetlinu 300 cd/m2 dobro će podnijeti i rad u svijetlim uvjetima. Možete ga i zakrenuti, ima DVI, D-Sub i Display Port, a HDMI podržava MHL vezu za spajanje mobilnih gadgeta. Tu su i 4 USB-a te 5W zvučnici.

Oštrih osam milijuna piksela na LG Digital Cinema monitoru

LG

Novi 4K monitor korejskog proizvođača stigao je na hrvatsko tržište, a kombinira Digital Cinema 4K (4096x2160) rezoluciju s 31-inčnim IPS ekranom. Obrada videa ili fotografija te uživanje u igrama, sve bi trebalo biti lagan zadatak za LG 31MU97 koji prikazuje i dovoljno boja da zadovolji visoke standarde kino projektora i kamera. Monitor je podesiv po visini i lako ga je zakrenuti.

Samsung će poboljšati i vaš video znatno niže rezolucije

Samsung

Samsung U28D590D, uz brzu sliku bogatu bojama, ima i opciju za poboljšanje prikaza sadržaja niže rezolucije. Slika u slici će prikazati sadržaj s dva izvora, a na njemu imate dovoljno prostora za kvalitetan multitasking. Podržava HDMI 1.2 i Display Port 1.2 izlaze.

Philips ima jako brzu 4K sliku

Philips

Philipsov 4K Ultraclear monitor 288P6LjEB dijagonale 28 inča dolazi s vremenom odziva slike od samo 1 ms, a to ga svrstava među najbrže modele. Iz Philipsa navode da na njemu mogu prikazati milijardu boja, a to znači i preciznu sliku. Multiview tehnologija će omogućiti da istodobno gledate sliku s računala, a pored nje sliku s digitalnog prijamnika. Podržava spajanje preko priključaka Display Port 1.2., Dual link DVI, vGA, HDMI i USB 3.0.

Pravi profesionalac kad su boje u pitanju

Toshiba

Uz nekoliko modova za prikazivanje slike, Toshibin TUM-32PRO monitor dijagonale 80 cm cijenit će i profesionalci jer dolazi s Adobe RGB 99% prikazom boja, koji je prihvaćen kao industrijski standard. Skeniranje Direct LED pozadinskog osvjetljenja smanjit će efekte zamućivanja. Na njega možete spojiti uređaje preko 2 HDMI izlaza, Display Porta, a tu su i USB za održavanje, LAN ulaz te priključak za slušalice. Trenutno nije dostupan u Hrvatskoj.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle