Obavijesti

Tech

Komentari 20

Revolucija u liječenju raka: Stanice tumora lovit će virusi

Revolucija u liječenju raka: Stanice tumora lovit će virusi
1

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda liječenja

VIDEO

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora. 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina pa čak i smrti. 

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa. 

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima 'lovcima' na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Učinak Imlygica je dvostruk jer virus izravno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih. 

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi"  i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan. 

- Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako - kaže  Bell.

Neke metode radije se koriste  modificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice  Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja. 

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka. 

- Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu