Tech

Komentari 2

Riješili misterij male mumije: Dijete je umrlo od hepatitisa

Riješili misterij male mumije: Dijete je umrlo od hepatitisa

Iako virusi brzo mogu uznapredovati, znanstvenici tvrde kako se hepatitis u 450 godina vrlo malo promijenio. Od ove zarazne bolesti jetre godišnje umre oko 1,5, milijuna ljudi

Mumificirano tijelo djeteta koje je pronađeno u bazilici svetog Dominika u Napulju isprva je znanstvenicima trebalo pokazati podrijetlo bolesti velikih boginja. No, nakon istraživanja je zaključeno kako je dijete bolovalo od hepatitisa B, što je pokazalo da čovječanstvo već stoljećima pati od ove bolesti, piše Daily Mail

Prema DNK analizi mumificiranog tijela iz 16. stoljeća, znanstvenici su uspjeli pronaći stari oblik hepatitisa. Vjeruju kako bi ovaj pronalazak mogao pridonijeti boljim saznanjima o podrijetlu bolesti koja ubije 1,5 milijuna ljudi godišnje. 

Prijašnji testovi na ostacima, koji nisu uključivali DNK analizu, pokazali su da je riječ o velikim boginjama, što je trebalo biti i najranije datiranje te bolesti dosad. No, kako se kasnije pokazalo, djeca koja su zaražena hepatitisom mogu dobiti jak osip na licu zbog čega se ova bolest jetre može lako zamijeniti boginjama. 

Često se vrste virusa uspiju promijeniti u čak par dana, no znanstvenici tvrde kako je ova vrsta virusa vrlo malo "uznapredovala" tijekom 450 godina. 

Hepatitis B zarazna je bolest koja može trajati nekoliko tjedana, ali može biti i kronična, doživotna infekcija jetre. Procjenjuje se da je u svijetu zaraženo preko 350 milijuna ljudi. U Hrvatskoj se smatra da je kronično zaraženo 20-30 tisuća ljudi, no bilježi se i sve veći pad broja oboljelih zbog sustavnog cijepljenja u školama, stoji na stranici Zavoda za javno zdravstvo

Podsjetimo, nedavno je u Palermu također otkriveno mumificirano tijelo malene djevojčice. Mumija je na glavi imala vijenac od ruža i bila je odjevena u starinsku haljinu . Na drvenoj kutiji u kojoj je bila prikvačen je papirić na kojemu piše 'San Prospero' i datum 25. rujna 1977.

No, utvrđeno je kako je tijelo iz 19. stoljeća pa ostaje misterij kako se mumija našla u skladištu spisa na groblju Santa Maria dei Roitoli. Postoji teorija da je jedan svećenik mumiju donio iz nekog samostana. U arhivima groblja nigdje nema zapisa o pokopu neimenovane djevojčice, a mediji su je nazvali Nimfa.