Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
112 komentara

Brži od Veyrona: Concept One će do stotke za manje od 2,6 s

Mate Rimac rekao je da rade na nadogradnji motora električnog auta iz kojeg će izvući još bolje performanse. U kompaniji će tijekom godine proizvesti sedmo vozilo

Rimac-automobili.com
Foto: Rimac-automobili.com
112 komentara

Električni automobil Concept One do 100 km/h ubrza za 2,8 sekundi, a uz maksimalnih 305 km/h ima doseg od 600 kilometara na jedno punjenje baterija. Iako ga te performanse svrstavaju u vrh svjetskih jurilica, Mate Rimac želi izvući još više iz automobila pa će tijekom ovog proljeća napraviti nadogradnju motora kako bi dobili nove podatke i mjerenja ubrzanja.

Rimac s Concept Oneom misli ići do maksimalne brzine od 350 km/h, a sve iznad toga 'nema smisla'

- U planu nam je srušiti vlastite rekorde, koji još i danas vrijede - rekao nam je Rimac, misleći na električni BMW kojim su 2012. postavili pet svjetskih rekorda. Dodaje da ne vidi zašto bi netko sumnjao da Concept One ne može te rekorde srušiti.

Kaže kako trenutno od njihovog Concept Onea bolje ubrzanje ima Bugatti Veyron, ali da to žele prestići. No, ne misli se natjecati s njegovom maksimalnom brzinom. Kaže kako misli ići do maksimalne brzine od 350 km/h, ali da iznad toga nema smisla. 

Najbrži automobili bit će na struju

O automobilu i Rimcu je opet pisao i CNN za kojeg kažu da bi mogao promijeniti kako ljudi gledaju na električne automobile. Rimac je govorio o svojim strastima, a to su tehnologija i automobili što je odlučio spojiti i napraviti električni automobil koji će moći pokazati superiornost i na trkaćoj stazi. 

Želim pokazati da će budućnost biti zanimljiva, ne samo za gradske automobile i dosadne stvari, već da jednom, kada će nestati nafte i imat ćemo samo električne automobile, nećemo morati žrtvovati na performansama, brzini i dosegu, ispričao je Rimac za CNN

- Želim pokazati da će budućnost biti zanimljiva, ne samo za gradske automobile i dosadne stvari, već da jednom, kada će nestati nafte i imat ćemo samo električne automobile, nećemo morati žrtvovati na performansama, brzini i dosegu - ispričao je Rimac za CNN. Govorio je i o skromnim financijskim uvjetima u kojima su napravili automobil te se uspoređivao s automobilskim kompanijama koje u razvoj novih automobila ulažu od jedne do pet milijardi dolara.

- Mi smo morali dizajnirati automobil i razviti svu tehnologiju ispod poklopca motora, a da pritom nismo imali stol na koji bi stavili računalo. Sve smo to napravili s 0,1 posto uvjeta koji su uobičajeni u industriji - rekao je. 

Prvi dojmovi o automobilu su uglavnom pozitivni, a neki su izrazili sumnju u performanse koje su objavili iz kompanije Rimac automobili, navodeći da su ti podaci ambiciozni.

Automobile ćemo davati novinarima na testiranje od proljeća kako bi mogli potvrditi naše navode, koje su dosad mogli iskusiti kupci, kaže Rimac

- Automobile ćemo davati novinarima na testiranje od proljeća kako bi mogli potvrditi naše navode, koje su dosad mogli iskusiti kupci - rekao je Rimac. 

Komentirao je i navode CNN-a kako bi električni automobili uskoro mogli nuditi bolje performanse od onih na benzin te da će njegov automobil svakako trebati gledati. 

- Nema razloga da najbrži automobili ne budu na struju jer su jednostavno bolji. Naš motor ima veću energetsku gustoću od motora Formule 1. U svakom pogledu su bolji od motora na benzin. Jedini je problem masa baterija, ali i na tome se radi. Prednost se vidi i u tome što su proizvođači vrhunskih automobila poput McLarena ili Ferrarija počeli ugrađivati elektromotore u svoja vozila - rekao je Rimac.

Ove godine napravit ćemo sedam automobila

Rimac nam je u kratkom razgovoru rekao da rade i dalje na razvoju Concept Onea te da bi ove godine trebali imati peti primjerak. Prve modele isporučit će i kupcima. Očekuje da će do kraja godine imati sedam proizvedenih automobila, među kojima su i prototipovi za druge kompanije, o kojima bi mogli više detalja objaviti tijekom godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message