Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Robopekar svakih šest minuta izbaci savršenu štrucu kruha

Američka tvrtka Wilkinson na CES-u u Las Vegasu predstavila je svoj automatizirani sustav za pečenje kruha. Sve što vi morate je ubaciti sastojke, a on će u sat vremena pripremiti 10 kruhova

Eric Wilkinson stands by the Wilkinson Baking Company Breadbot, a self-contained, automated bakery, at "CES Unveiled" during the 2019 CES in Las Vegas
Foto: STEVE MARCUS
18 komentara

Miris svježe ispečenog kruha uz miris kave mnogima spada u najbolje mirise kojima mogu započeti dan. Dok je kavu prilično jednostavno složiti, za topli kruh mnogi će ipak prije otići do pekarnice nego se odvažiti i ispeći ga kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1203132 / ]

BreadBot je autonomni robot kojeg je na ovogodišnjem CES-u predstavila američka pekarnica Wilkinson koja želi donijeti topli kruh i u kvartovske dućane. Stroj može sam zamijesiti tijesto i ispeći kruh, a u satu može pripremiti 10 ukusnih štruca. Njegovi kreatori kažu da je dobar kao i svaki pekar, a može i pripremiti različite vrste kruha. 

Foto: Wilkinson

Robot sam upravlja miješanjem sastojaka, dodavanjem potrebne količine vode, a potom čeka da se tijesto digne prije nego ga stavi u pećnicu. Nakon što je kruh spreman, robotska ruka ga diže iz posude za pečenje i stavlja na dio za posluživanje. Inače za svaki kruh treba otprilike sat i pol za cijeli proces pripreme, ali kako sustav radi bez prestanka, svakih šest minuta spreman je novi. U konačnici, kroz dan može ispeći 235 štruca.

U Wilkinsonu procjenjuju kako bi ovo moglo biti odlično za američke supermarkete gdje bi mogli ponuditi alternativu kruhovima zamotanima u plastičnu foliju. Kod nas će to proći nešto teže, osobito kad gotovo svaki veći supermarket ima i svoju pekarnicu, a pekarnice imamo i na svakom uglu. Procjene su da bi ovaj BreadBot mogao koštati oko 100.000 dolara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message